Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Nem ve rutubet neden oluşur? Nasıl kurtuluruz?

Nem ve rutubet pek çok kişinin korkulu rüyası, işte bu kötü görüntüden kurtulmanın yolları

Nem ve rutubet pek çok kişinin korkulu rüyasıdır. İnsan sağlığına verdiği ciddi zarar, romatizma, aslım, alerji gibi pek çok hastalığın baş göstermesine verdiği sebebiyetten sonra eşyaların çürümesine de neden olmaktadır. Bir mekânda, evde olması gereken nem oranı %45,%50 civarındadır. Peki, bu baş etmesi zor olan rutubet illeti neden kaynaklanır bakalım.

shutterstock_360882272.jpg

Rutubetnem neden olur?

Su buharlarında, duş, yemek buharı, insan, hayvan, bitki gibi canlıların nefes alıp vermesi, terlemesi gibi sebeplerden oluşabilmektedir. Fakat bu nedenlerden oluşan rutubetin evlerde sorun haline gelmesi pek söz konusu değildir. Bir evde sorun teşkil eden bir rutubet oluşumu varsa bunun nedeni iyi yapılmamış bir yalıtım sistemidir. Dışarıda yağan yağmuru, karı veya herhangi bir suyu içerisine emen duvar evde oluşan sıcak ile birleşince su buharı yani rutubet oluşumuna neden olur. Bu sebebin dışında ise ev içerisinde bir odada fazla ısının olması diğer odalardaki soğuk havalarla geçiş sağlayamamasından kaynaklı rutubet oluşumu ortaya çıkabilir.

cam-kenarı-rutubet.jpg

Rutubet oluşumunda cam etkeni

Pencerelerin rutubet üzerindeki etkisi şöyledir. Eğer pencerelerinizin montajı esnasında sorunlu montaj yapılmışsa pencere ve duvar arası silikon ve dolgu malzemeleri yeterince doldurulmamışsa pencere ve duvar arasında boşluk kalır ve bu boşlukta sıcak olan ev içine hava girmesine neden olur. Böylece içeri giren su ve soğuk hava camlara buğulu bir görünüme ve cam diplerinde küflenme oluşumuna neden olur.

rutubet ustamgeliyor.jpg

Bu durum evde rutubet oluşumu için bir etkendir. Bu durumun tersini düşünecek olursan çok iyi bir pimapen ile fazla sıcak havanın dışarı atılmaması ile de cam yüzeyinde terleme ve buharlaşma oluşabilir. Bundan dolayı gün içersin de en az iki kez camlar açılarak 10 dakika kadar evin hava alması ve hava sirkülasyonu oluşması sağlanmalıdır.

rutubet önleyici boya ustamgeliyor.jpg

Pencerelerin soğumasını önlemek için, pencere altlarındaki kalorifer peteklerin üzerleri örtü ile örtülmemeli ve pencerenin ısınması sağlanmalıdır. Aynı zamanda stor perde veya normal kalın perdeler ile camlar sıkı sıkı örtülmeyerek hava dolaşımı engellenmemelidir. Sonuç olarak ise rutubetten kurtulma işleminde köklü bir çözüm olarak izolasyonun yaptırılması ve daha sonra da rutubet önleyici boyaların kullanımı ile rutubet sorunu kalmayacaktır.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler