Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Çatı Yapımı ve İncelikleri

Çatı yapımı ve incelikleri konusunda bilgilendirilmek ve bu doğrultuda evinizin çatısını yaptırmak istiyorsanız; ustamgeliyor.com sitesine mutlaka girmelisiniz. Uygun fiyata,  modern bir çatıya sahip olabilirsiniz.

Çatı, bir evin en önemli yapısıdır. Bir binayı yaşanabilecek olumsuzluklara; yağmur, kar, dolu, rüzgar, sıcak ve soğuk gibi etkilere karşı koruyan ve aynı zamanda evin güzelliğini ve sağlamlığı etkileyen yapı elemanıdır.

Çatılar özelliklerine, modellerine, eğimlerine göre farklılıklar gösterir. Estetik açıdan bir binanın görüntüsü çatı görüntüsü çok etkiler.

shutterstock_276353387.jpg

Çatı Yapımına Başlanılmadan Bilinmesi Gerekenler

Çatı yapımına geçilmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eğimdir. Bunun için çatı yapılmadan önce eğimin doğru olarak belirlenmesi gerekir. Çünkü üzerine gelen suların birikmeden akabilmesi için meyilli olması gerekir ve bu doğru belirlenmezse çatıda birikecek sular eviniz için risk oluşturacaktır. Eğim belirlenirken iklim özellikleri dışında binanın özelliklerine ve kullanılacak çatı malzemesine de dikkat edilmesi gerekir.

Çatı yapımında kullanılacak malzemenin seçimi de önemlidir. Genellikle ahşap malzeme kullanılır,  fakat çatı yapılacak yer garaj, büyük açıklıklı iş yeri, fabrika,… gibi yapılarda yüksek dayanımlılık gerektiği için betonarme ya da çelik çatı tercih edilmelidir. Deprem yönetmeliği dikkate alınarak çatı yapımına özen gösterilmelidir.

Çatı türünün belirlenmesinde taşıyıcılık sistemleri ile birlikte görüntü açısından doğru tercih yapılmalıdır. Binanın özelliklerine göre duvar ve kolonlara çatı yapılabildiği gibi, doğrudan zemine dayandırılarak da çatı yapılabilir. Burada kara verilirken çatının kullanılıp kullanılmayacağına göre karar verilebilir.

shutterstock_323021888.jpg

Çatı Yapı Malzemesi Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çatı yapı malzemeleri, sektörde çatı örtüleri olarak geçmektedir. Çatı örtüleri seçilirken;

  • Çatı örtü malzemesi, çatının dış etkenlere maruz kalan katmanıdır. Bu nedenle su geçirmemesi ve iklim koşullarına karşı dayanıklı olması gerekir.
  • Çatı örtüsünün dayanıklı ve uzun ömürlü olması gerekir.
  • Çatı örtüsü hafif ve bir o kadar estetik olmalıdır.

Çatı örtüleri az parçalı çatı kaplamaları ve çok parçalı çatı kaplamaları olmak üzere iki türlüdür. İklim özelliklerine göre tercih edilmelidir. Çok yağış alan bir yörede ve eğimin az olması gereken durumlarda az parçalı çatı kaplama tercih edilmelidir.

shutterstock_264586535.jpg

Çatı Çeşitleri ve Özellikleri

Özelliklerine göre çatı çeşitleri:

1-Sundurma Çatı: Yapımı kolay ve maliyeti az olan bir çatı çeşididir. Müstakil binalarda ve açıklığı az olan yerlerde (garaj, kömürlük,… ) tercih edilir. Tek yüzeyli çatıdır.

2-Beşik Çatı: Dikdörtgen şeklindeki yapılarda tercih edilir. Çift yüzeylidir ve iki yüzey birbirine mahya ile bağlanır.  Akıntısı iki yönlüdür.

3-Kırma Çatı: Çok yüzeyli çatıdır. Dört yönü vardır, yüzeylerinin dört yöne de eğilimleri vardır.

4-Mansard Çatı: Yüksek ve ferah bir hacim oluşturmak istenirse kullanılan çatı türüdür. Eğer çatı ev ya da depo olarak kullanılacaksa tercih edilmelidir.

5-Kule Çatı: Genellikle kare ya da daire şekilli yapılarda kullanılır. Küçük boyutlu yapılarda çok tercih edilir.

6-Fenerli Çatı: Sundurma ve beşik çatının birlikte kullanılmasıyla yapılan çatı çeşididir.

7-Set Çatı: Beşik çatılar yan yana dizilerek set çatı oluşturulur. Yüzeylerin ışık alabilmesi için 90 derecelik açı ile yapılır.

8- Kombine ya da Karma Çatı: Çatıyı yükselmemek amacıyla sundurma çatı yüzeyleri kademeli olarak uygulanır. Amaç daha fazla ışıktan yararlanmaktır.

9-Kanatlı Çatı: Çok katlı fabrikalarda tercih edilir. Çatı iç mekanı zıt iki ayrı yöne açılır.

10-Kubbe Çatı: Kare yapılarda kullanılır. Ses dağılımı ve akustik sağlar.

11-Silindir Çatı: Dikdörtgen yapılarda tavan yüksekliklerini arttırmak için uygulanır.

shutterstock_134417609.jpg

Çatı Su ve Isı  İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?

Çatılarda su izolasyonu için en çok tercih edilen malzemeler; kiremit, metal kiremit, bakır, titanyum çinko, boyalı sac, kurşun… gibi kenet sistemler, shingle, tpo ve pvc membran sitemlerdir.

Isı izolasyonu için tercih edilen malzemeler,  çatı türlerine göre seçilir.  En çok tercih edilen malzemeler ise; camyünü, taş yünü, ekstrüde polistren, ekspande polistren ve poliüretandır. Bu malzemelerin özellikleri yanmaz ve  ısı ile ses yalıtımı sağlar.

Bütün bu özellikleri öğrendikten sonra asıl önemli olan konu ise işinde uzman ve titizlikle çalışan bir firmayı bulmaktır. Çatı yapımı ve incelikleri konusunda sizlere her türlü fırsatı sunacak olan ustamgeliyor sitesinden yardım alarak;  ‘’ücretsiz teklif al’’ özelliğini kullanıp uygun fiyata mükemmel hizmete ulaşabilirsiniz.

shutterstock_516039328.jpg

Çatı ve oluk işleri için ihtiyacın olan en iyi ustalar Ustamgeliyor.com'da.

 

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler