Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Mobilya Onarımı Nasıl Yapılır

Ustamgeliyor ile mobilya onarımı antika mobilyalar ve genel temizlik detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hangi Durulmada Mobilya Bakımı Gerekir?

Mobilya bakımı ve onarımı gelişigüzel uygulamalar, eskime, dışarıdan müdahalelere maruz kalma gibi nedenlerle ihtiyaç olabilir. Uzun yıllar kullanılan mobilyalar artık yükü kaldıramayarak hasar verebilir. Kırılma, çatlama, yıpranma, zedelenme benzeri hallerde mobilyalara işlem yapılması gerekir. Aksi halde çöpe gidebilir. Eğer eşya seven biriyseniz bu durumda tamirle ideal sonuçlar alabilirsiniz.


Mobilya Bakımı Nerede Yapılır?

Mobilya tamir ve bakımı çoğu zaman atölyelerde yapılan bir uygulamadır. Ancak bu alanda tecrübeli olan kişiler doğrudan tamiri kendisi de yapabilir. Ancak ev ortamında yapılan onarımlar küçük sorunlarda daha kolay çözülebilir. Kapsamlı teknik bir tamir gerekliyse yerinde ve usta kişi tarafından bakım olmalıdır.

Mobilya bakım.jpg

Mobilya Tamiri İçin Genel Öneriler

Genel olarak fayda sağlaması bakımından mobilya tamir işlemlerinde şu önerilere bakabilirsiniz:

  • Eski görünümlü mobilyanızı yeniden iyi bir görüntüye kavuşturmak istiyorsanız, çivi cilası lekelerini yok eden bir deterjan uygulanmalıdır. Bu şekilde mobilyaya yapışan yerlerde ekleme alanları gevşetilir.
  • Sallanan çekmeceleri iyileştirmek için üçgen tahtalardan faydalanabilirsiniz. Köşe bölgelere çakılması ile sabitle de gerçekleşir.
  • Çekmeceler yapışık haldeyse ve hareket etmiyorsa bu durumda balmumu veya sabun yardımı ile kenar bölümleri iyice ovun. Bu da olmazsa zımparalama yapın.
  • Mobilyanızdaki çizikleri gidermek için balmumu yapıştırıcısı faydalı olur. Ancak izini sürmek pek de kolay değildir.
  • Oyuklar varsa bunu tamir etmek için yüzey kısmı hafif şekilde zımparalayabilirsiniz. Talaş ve tutkal karışımı hazırlayıp o bölüme ekleme de yapılabilir. Daha sonra da zımpara ile pürüzsüzlük sağlanır.
  • Mobilyaların bir bölümü orantısız şekilde değişmişse, bu durumda bozuk şekli olan kısım üzerine nemli keten bez konur. Sonra bu şekilde güneş altında beklemesi sağlanır.
  • Halıyı mobilya altındayken hareket ettiremiyorsanız mobilya ayaklarının altına kapak yerleştirilir. Kayganlaşan bu zemin sonradan kolay hareket edilmesini sağlar.

Mobilya tamiri.jpg


Antika Mobilya Bakımı

Antika mobilyaların bakımı diğer sanayi üretimi piyasa ürünlerine göre daha farklı olmalıdır. Bunun nedeni eskimesine rağmen kullanımının devam etmesi ve bu nedenle ilk üretim özelliklerinin kaybolmamasıdır. Toza maruz kalan bir antika açısından düşünüldüğünde bunun gelişigüzel şekilde temizlenmemesi önemlidir. Islak olmayan, mümkünse doğal bir temizleme maddesi kullanılarak, hafif nemli olarak şekilde tozu alınmalıdır. Ayrıca mobilyanın çürümemesi için nemli alanlardan uzak tutulması gerekir. Haftada bir toz alımı ve de nem dengesinin iyi olması kritik konulardır. Ahşap, cansız bir malzeme gibi dursa da aslında canlı gibi değerlendirilmelidir. Bunun nedeni yoğun şekilde dış faktörlerden etkilenmesidir. Yağmurlu havalar, küflü ortamlar antika mobilyaların en sevmediği ortamlardır. Ancak güneş de olumsuz etkiler. Uzun süre güneşe maruz kalan antika mobilyalarda renk değişiklikleri gündeme gelebilir. Kalorifer gibi doğrudan ısı yayan bir kaynağa da maruz kalmamalıdır. Bu durum çatlamalara neden olabilir.

Antika mobilya.jpg

Antikada Çatlama Nasıl Tamir Edilir

Eğer ortam şartlarından dolayı çatlayan bir antika mobilya varsa bu durumda ortamını değiştirmesi gerekir. Yani çatlama kaynağı önce yok edilir. Sonra da çok nemli olmayan aşırı güneşe de maruz kalmayan bir yere geçiş sağlanır. Bunun dışında özelliğini kaybetmeyecek şekilde müdahaleler de olabilir. Ancak bu konuda antika uzmanından yardım alabilirsiniz. Bilinçsiz işlem yapılmamasında fayda vardır.

Mobilyaların Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kullanım süresinin uzaması için mobilya temizliği konusuna önem vermek gerekir. Mobilyaların da kendi içinde değişik türleri olduğundan bu detaylara bakılması mümkündür.

  • Suntalam ve MDF lam kaplama mobilyalarda PVC yapıştırma alanlarının su sızıntısı ile bile şişmeye neden olması nedeniyle ıslaklık bırakılmadan temizlik olmalıdır.
  • Mobilya temizliğinde kullanılan bez temiz ve pürüzsüz olmalıdır. Herhangi bir ağır kimyasal madde eklemesi olmadan sadece temiz suyla temizlik yapılmalıdır. Özellikle lam kaplamada buna daha fazla özen göstermek gerekir.
  • Lake mobilyalar lam olanlara göre de daha hassastır. Çizilmeye müsait bir yapı olması bunda etkilidir. Bezin pamuksu olması gerekir. Yumuşak olmayan telli vs. sert yapılı bezler pürüze neden olabilir. Kimyasal temizlik malzemesi bunda da kullanılmamalıdır. Mobilya temizliği, tamir ve onarım konusunda profesyonellerden yardım almak istiyorsanız ücretsiz teklif alkategorisine bakabilirsiniz.

Mobilya temizliği.jpg

Mobilya onarım işleri için ihtiyacın olan en iyi ustalar Ustamgeliyor.com'da.

1 Yorum

  • Çok güzel bir makale olmuş elinize sağlık.Hayırlı işler kolay gelsin.

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler