Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Depresyonun belirtisi erkek ve kadınlarda nasıl farklılıklar gösterir?

Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan kadın ve erkeklerde depresyon farklılıkları nelerdir gelin birlikte bakalım.

Kadınlar ve erkekler arasında birçok fiziki fark vardır ancak bu farklılıklar yalnızca fiziki olmakla sınırlı kalmayarak ruhsal bozukluklarda da farklı tepkimeler göstermektedir. Genel olarak bakıldığında Depresyon semptomları cinsiyet fark etmeksizin 12 yaşında başlamaktadır. Peki, uzmanlar tarafından uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan kadın ve erkeklerde depresyon farklılıkları nelerdir gelin birlikte bakalım.

depresyondan nasıl çıkılır.jpg

Kadınlar her zaman her konuda erkeklere nazaran çok daha hassas ve naif yaratılmış canlılardır. Yani bu demek oluyor ki kadınlar erkeklere nazaran çok daha çabuk depresyona yakalanıyor ve ruhsal olarak etkisi altına giriyor. Fakat bunun yanı sıra kadınlar erkeklere nazaran semptomları daha iyi tanır ve böylece çok daha hızlı iyileşir.

erkeklerde depresyondan kurtulma.jpg

Yine yapılan bir araştırmaya göre kadınlar erkeklere nazaran depresyondan 3 kat daha fazla etkileniyor. Fakat buna rağmen depresyon bir kadın hastalığı olarak tanımlanmamaktadır.

depresyondan kurtulma.jpg

Kadınlar depresyona erkeklerden çok daha hızlı girer 

Kadınlar hormonal ve biyolojik olarak depresyona girmesi erkeklere nazaran çok daha çabuktur. Bun yanı sıra sosyal etkenler kadınların çok daha çabuk depresyona girmesine neden olur. Erkeklere nazaran çok daha duygusal olan kadınlar duygu ve üzüntülerini çok daha çabuk belli edebilirken, erkekler bunun tam tersi duygu ve üzüntülerini saklamaya meyilli hareket ederler.

depresyondan nasıl çıkılır ustamgeliyor.jpg

Uzmanlara göre, kadınların kendilerine fazla sorumluluk yüklemesi, yüklendiği sorumluluğa insanların nasıl tepki verdiğine, gösterilen olumsuz yorum ve tepkilerden dolayı kendini suçlu hissetmeye kadar oldukça gereksiz hassasiyet beslemektedirler.

depresyon belirtileri.jpg

Kadınlar toplumsal beklentilerini daha eleştirel hissettirebilir. Bu ise doğrudan depresyonun birincil semptomları ile ilişkilidir. Üzgün hissetmek, umutsuz hissetmek, olumsuz hissetmek, kıs- net ve olumsuz konuşma ve tepki gibi...

erkekler de depresyon.jpg


Erkekler belli etmeme taraftarı

Az öncede belirttiğimiz gibi kadınlar duygularını dışa dönük yaşarken, erkekler tamamen içe dönük yaşayarak belli etmeme, gizleme gibi yöntemlere başvurmaktadırlar. Bunun bir sonucu olarak ise alkol kullanımı erkeklerde hat safhada görülmektedir. Kadınlara nazaran alkol ve madde bağımlılığının erkeklerde görülmesi, depresyona girmeden bağımlı olmalarına neden olmaktadır.

erkek depresyon.gif

Erkekle, depresyona girdiği zaman kadınların aksine çok daha aktif bir hale geliyor. Kumar oynama, çapkınlık gibi olumsuz eylemlerle duygularını oldukça maskelemeyi tercih ediyorlar. Kadınlar ise bunun tam tersi kendilerini tüm aktivitelerden çekerek kabuklarına çekiliyorlar.

erkeklerde depresyon belirtileri.jpg

Depresyonun erkeklerde etkisi öfke, kadınların ise hüzün halidir. Kadınlar acıyı, üzüntüyü depresyon sürecinde yaşarken; erkekler bu tarz duygularını daha ileri itmeyi ve maskelemeyi tercih ederler.

depresyondan çıkma yöntemleri ustamgeliyor.jpg

Erkekler depresyona girdikleri zaman duygularını ve hislerini daha derinlere itmeye çalışır. Sonunda da kızgın ve huzursuz olurlar bu durum onları saldırgan bir hale getirebilir. Kadınlar ise üzüntüyü içinde yaşama eğilimi göstererek duygularını ayrıntılı olarak gözden geçirirler.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler