Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Uyku problemi neden yaşanır? Uyku problemini aşmak için ne yapmalı?

Aşırı stres, üzüntü, sevinç, açlık, depresyon, hastalık gibi sorunların ciddi uyku sorunu sebebi olduğu bilinmektedir.

Uyku problemi, insanların çoğu tarafından yaşanan ve asırlardır var olan bir sorundur. Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Yılmaz, genel olarak insanların hayatlarının üçte birini uyuyarak geçirdiğini söylemiştir. Uykunun insan sağlığı için gerekli ve hayati önemi olduğunu belirten uzmanlar, kişinin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı bir şekilde uyuması gerektiğini de belirtmektedir.

uyuyamama problemi ustamgeliyor.jpg


Uyku sorunu neden yaşanır?

Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucu, uyku sorununun nedeni olarak birçok neden ortaya konulmuştur. Aşırı stres, üzüntü, sevinç, açlık, depresyon, hastalık gibi sorunların yanı sıra keskin mevsimsel geçişlerinde ciddi uyku sorunu sebebi olduğu bilinmektedir.

uyku problemi.jpg

Uzmanların tavsiyesi ise şöyle; Mevsimsel geçiş dönemlerinde sabahları uyanamama sorunu yaşandığı takdirde veya uykuya dalamama yaşandığı taktirde, gün içerisinde hiç ya da bir bardak kadar kahve tüketilmelidir oda yalnızca sabah saatlerinde. Yemek olarak da oldukça hafif besinler tüketilmelidir.

uyku probleminden nasıl kurtulur.jpg

Sabah ayılamama halinin hızlı bir şekilde üzerinizden atılması için sabahları mutlaka duşa alınmalıdır.Sabah mutlaka cam açmak ve ışıklı ortamda olmak da uykuyu hızlı bir şekilde açan faktörlerdendir. Sağlık uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, bağışık sisteminin güçlenmesine yönelik hormonların, büyüme hormonu growth ile kortizon ve adrenalin gibi hormonların gece uyku saatlerinde salgılanmaya başlayan melatonin ile beraber salgılandığı bilinmektedir.

geç saatlere kadar uyuyamama.jpg


Çocuklar kaç saat uyumalı?

  • Okul öncesi çocuklar 12 saat,
  • İlkokulda 10 saat,
  • Ortaokulda 9 saat,
  • Lise çağında ve yetişkinlik döneminde ise 8 saat uykuya ihtiyaç duymaktadırlar.

uyku problemi ustamgeliyor.jpg

Uykusuzluğun ciddiye alınmaması ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Az uykunun kalp krizi, inme ve programlanmış hücre ölümüne neden olacağı gibi, aşırı uykunun da bu tarz sorunlara yol açacağı belirtilmiştir.

uyku sorunu ustamgeliyor.jpg

Uyku dinamik bir süreç olarak görüldüğünde, sağlıklı uykunun artılarıyla ilgili şunlar söylenebilmektedir: ‘’ Rüyaların görüldüğü rem uykusu, gündüz edinilen karmaşık bilgilerin bir kenara atılmasını sağlıyor. Bu da bilgiyi bize ait kılıyor. Yani kişinin öğrenmesini kolaylaştırıyor. Beyine tok olduğu sinyalini veren leptin hormonunu çoğaltıyor, yeme ihtiyacını azaltıyor.

stresle baş etmenin yolları ustamgeliyor.jpg

Bu ise metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor, kilo alımını önlüyor. Kişinin dengeli olabilmesini, sıcağa ve soğuğa karşı adaptasyon yeteneğini sağlıyor. Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi, sağlıklı bir uyku, kişinin daha verimli olmasını, daha güzel bir performansa sahip olabilmesini sağlıyor.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler