Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Tüketici hukuku nedir? Tüketici hangi şartlarda mağdur sayılır?

İki taraf arasında yapılan her türlü anlaşma, tüketici hakları kapsamına girmektedir.

Sanayi devriminden hemen sonra üretim yöntemlerinde oldukça fazla değişimler olmuştur. Üretim yöntemlerinde yapılan değişim ile etrafta artık mal bolluğu oluşmuştur. Çeşidin artması, malın fazlalığı, daha önce lüks olan ürünlere kolaylıkla ulaşılması ve üretim ve tüketimin bu şekilde artmasıyla özellikle de üreticilersatıcılar ekonomik ve sosyal olarak oldukça zayıf bir durumda kalmışlardır.

ceza avukatı.jpg

Tüm bunlardan dolayı güçlü olana karşı, zayıf olanın korunması için tüm dünya genelinde tüketiciyi koruyan kurallar olarak Tüketici hukuku oluşturulmuştur.

tüketici hukuku (532) 152 1732.jpg

Tüketen ve üreten arasındaki ilişkileri belli bir düzene sokan, tüketenin sağlığı, ekonomik çıkarlarını koruyan tüketiciyi bilinçlendirici önlemler alan ve uğradığı bir zarar durumu varsa onları tazminat edebilme kanunları, kuralları sunan hukuk koluna Tüketici Hukuku denir.

ceza mahkemesi ustamgeliyor.jpg

Türkiye Cumhuriyetin de ilk kez 1995 yılında 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun yürürlüğe geçmiştir. 2014 yılında yeni bir kanun derlemesi ile 6502 sayılı yeni kanun ile tüketicinin korunması hakkında kanun oluşturulmuştur.

ceza hukuku.jpg

Kamu veya kişiler de içerisinde olmak üzere mesleki yahut ticari nedenle hareket eden veya onun yerine hesabına hareket eden gerçek ya da tüzel kişilerle tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, sigorta, vekalet, bankacılık gibi sözleşmelerde dahil olmakla birlikte her türlü anlaşma ve hukuki işleme tüketici işlemi denmektedir. Tüketici olan kişilerin haklarını bilmeleri, haksızlığa uğramamaları için gereklidir.

ceza hukuku ustamgeliyor.jpg

Buna göre bir hukuki görüşmenin tüketici işlemi olması için bir tarafın tüketici, diğer tarafın ise satıcı olması gerekmektedir. Bu iki taraf arasında yapılan her türlü anlaşma,  tüketici hakları kapsamına girmektedir.

ceza mahkemesi.jpg

6502 sayılı tüketici koruma haklarına göre sözleşme türleri şöyledir;

  • Paket tur sözleşmeleri
  • Abonelik sözleşmeleri
  • Konut sözleşmeleri
  • Tüketici kredisi sözleşmeleri
  • Taksitle satışalım sözleşmeleri
  • İşyeri kapsamı dışında kurulan sözleşmeler
  • Devre mülk ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri
  • Finansal hizmetlere yönelik sözleşmeler
  • Internet, telefon gibi çeşitli vasıtalar ile yapılan sözleşmeler.

ceza avukatları ustamgeliyor.jpg

Tüketicilere verilen hakların kullanımı için geçerli olan sözleşmeler bu şekildedir. Bu sözleşmelere sahip olup, mağdur olan tüketicilerin haklarını savunmak için birçok imkân tanınmıştır. Bu hakları kullanabilmek için kişinin ilk olarak hangi haklara, hangi şartlarda sahip olduğunu bilmesi gerekmektedir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler