Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Kuru temizlemede ürünler nasıl temizlenir?

Su ve sabunun temizliği sonucunda pamuk ve yünden oluşan giysilerin yıkanmasına kuru temizleme adı verilmiştir.

Fransız tarafından bir Tevafuk sonucu keşfedilen buluş, rastlantı sonucu gazyağının kirli örtüyü temizlediğine şahit olunca, temizleme maddesini su ve sabundan ayırmak adına ismini kuru temizleme koymuştur.

kuru_temizlik.jpg

Su ve sabunun temizliği sonucunda pamuk ve yünden oluşan giysilerin kısaldığı görülmektedir. Buruşma, kısalma gibi sonuçlardan dolayı kuru temizlemem bir anda hızla yayılmaya başlamıştır. Zaman içerisinde kuru temizleme, fabrikasyon biçiminde çıkarak, temizleme dükkânlarına dönüşerek yanıcılığı olmayan çözücüler ihtiyaç haline gelmiştir.

kuru_temizleme-fabrikası.jpg

Bu maddelerden birincisi trikolar etilen olup bu maddenin zamanla kumaşlara zarar verdiği görülünce perkloretilenin Kuru temizleme, buhar ve çözücü maddelerle yapılan temizleme işlemidir. 1825 yılında bir kullanımına da başlanmıştır. Bu madde günümüz de hala otomatik kuru temizleme makinelerinde kullanılmaktadır.

kuru-temizleme.jpg


Kuru temizlemenin amacı nedir?

Kuru temizleme firmaları bunu şöyle anlatmaktadır; kuru temizlemem işleminde kuma su ile değil, içerisinde suyu hiç barındırmayan bir solvent cinsi bir madde ile yıkanır. Buradaki amaç kumaşları yıpratmayarak daha uzun kullanılmasını sağlamaktır.

temizlik.jpg

İlk kuru temizleme dükkânı 1840 yılında Paris’te açılmış günümüze kadar da gelişerek gelmiştir. Günümüzde hemen hemen her semtte birkaç tane kuru temizleme dükkânı muhakkak bulunmaktadır. İstanbul kuru temizleme dükkânlarının yoğunluklu olduğu kentlerin başında gelmektedir.

kuru_temizleme_ürünleri.jpg


Kuru temizleme nasıl yapılır ve nelere yapılır?

Kuru temizlemenin içerisine ana maddesi kumaştan oluşan her ürün temizleme işlemine girmektedir.

  • Takım elbise
  • Pantolon
  • Gömlek
  • Perde
  • Halı örtüsü
  • Yorgan
  • Abiye
  • Gelinlik
  • Tül
  • Battaniye

Ceket, gibi oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.

kuru_temizlik_ustamgeliyor.jpg

Örneğin; kuru temizlemeci müşterinin götürmüş olduğu ceketteki leke hakkında bilgi alıyor, daha sonra ceket üzerindeki kan, meyve, yağ, yemek kirlerini çıkartmak için özel üretilen leke çıkartıcıları uygulayarak kuru temizleme makinasına koyarak hiçbir şekilde su ile teması gerçekleşmeden temizlenerek ütülemem işlemi yapılır. Daha sonra özel poşete konarak teslim alınmaya hazır hale gelir.

kuru_temizleme_ustam.jpg

Ayrıca kuru temizleme mağazaları çoğu kuru temizleme yapma özelliği olan çamaşır makinalarından kolay leke ve küçük parçalar için kullanmaktadır. Bu makinelerle yıkanan kumaşlar asla su ile temas etmiyor ve buharlama işlemi ile temizlenerek paketleme işleminden sonra müşteriye teslim ediliyor.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler