Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Ebeveynlerin Dikkatine! ”Çocuk Odası Boya Rengi” Seçerken Rast Gele Seçim Yapmayın! İşte Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Çocuk
odası dekoru sırasında birçok işlemin bilinçli bir şekilde atılması çocuğun
sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

  • Bebek odası takımı
  • Çocuk odası modelleri
  • Çocuk yatak modelleri
  • Genç odası takımı
  • Çocuk odası dekoru
  • Çocuk odası mobilya
  • Çocuk odası aksesuarları
  • Çocuk odası boyası gibi yapılacak her işlem bilinçli bir şekilde seçilmelidir. Aksi halde çocuğun psikolojik gelişimi için ve hatta fiziksel gelişimi için oldukça tehlike arz edebilir.

Çocuk odası boyası
çocuklar üzerinde nasıl bir etkiye sahip?

Çocuk odası dekoru ve dekorasyonunda yapılan tüm
işlemler oldukça önemlidir. Uygulanacak olan dekorasyonun da boya badana renklerinin
de çocuklar üzerinde oldukça hayati bir önemi bulunmaktadır.

Özellikle renklerin çocuklar üzerinde oldukça etkili ve önemli etkileri olduğu asla göz ardı edilmemelidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre renklerin insan psikolojisindeki özellikle de çocuklar üzerindeki etkisi oldukça fazla.

Beyin gücündeki üretkenliği arttıran renkler, çalışma ve öğrenme yetisini de etkilemekte. Sakinlik, üretkenlik, gerginlik, kaygı bozuklukları, huzur veya huzursuzluk gibi birçok etkiye sahip olan renkler bundan dolayı bilinçli bir şekilde tercih edilmeli.

Çocuk odası boyası
için hangi renkler tercih edilmeli ve hangi renkler tercih edilmemeli?

Çocuk odası boyası, genç odası, bebek odası fark etmez
hangisi için boya rengi tercih edecek olursanız olun mutlaka renkler hakkında
bilgi sahibi olmadan boyatma işlemine geçmeyin.

Kırmızı renk; Çocuğa enerji veren ve aynı zamanda belli bir süre sonra huzursuzluk veren bu renk çocuk odalarında, nevresimlerinde, çocuğun çanta ve giysilerinde kullanılmamalıdır. Normal şartlarda zaten enerjili çocuklardan ise mümkün oldukça uzak tutulmalıdır.

Çocuklarda öğrenmekte zorluğa neden olan huzursuzluk
ve fazla enerji kırmızı rengin yoğunluğundan kaynaklana bilmektedir. Çocuğu
geren kırmızı rengin yerine çocuk odası boyası, çocuk odası dekoru ve çocuk
çanta ile giysisinde daha çok yeşil, mor, mavi gibi renkler kullanılmalıdır.

Çocuk odası boyasında daha çok yeşilin sakin tonları (okyanus yeşili), turuncu, ılık sarı, soft mavi gibi renkler kullanılmalıdır. Bu renkler kırmızı gibi renklerin aksine çocuğun üretkenliğini arttırarak oldukça normal bir enerjiye sahip olmasını, normal ve bazen çok iyi bir algıya sahip olup derslerinde başarılı olmasını sağlayabilir.

Kız çocukları ve
erkek çocukları renklere aynı tepkiyi mi veriyor?

Çocuk odası boyası ile ilgili yapılan araştırmalarda cinsiyete göre renklere verilen tepkime ve etkilerde farklılıklar gözlemlenmiştir. Aynı zamanda renklerin beyin üstü tabakayı değil tüm beyni komple etkilediği görülmüştür. Örneğin; hiperaktif bir çocuğun mavi, yeşil kombinasyonu ile boyanmış bir odaya girdiğinde nabzının yavaşladığını ve sakinleştiğini görülmektedir.

Çocuk odası boyası için renkler hakkında bilinmesi gerekenler;

Kırmızı: Kırmızı rengi oldukça kuvvetli ve baskın bir etkiye sahiptir. Yüklü bir enerji deposu olan kırmızı renk, göz merceğinin belli bir ayar yapması sonucunda net gördüğü bir renk olup çocuk odaları içinde kullanımının pek uygun olmadığı tonlardandır. Ancak kırmızının beyaz yardımı ile yumuşatılarak pembe haline gelmesi rengin olumsuz etkilerinin de yok olmasına neden olmaktadır.

Mavi: Mavi renk kırmızının zıttı olan etkilere sahiptir. Kırmızı rengin verdiği ener ve gerginliğin zıt-tına mavi renk oldukça rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Mavi renk kullanımı da bundan dolayı oldukça sık bir şekilde önerilen renklerden biridir. Kırmızının donuk ve kuruluğuna karşı mavinin ıslak ve şeffaflığı ile çocuk odası boyası olarak özellikle küçük bebek ve çocukların oldukça rahat uyumalarına yardımcı olarak herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Mor: Mor iki zıt rengin yani mavi ve kırmızının birleşimi ile oluşan bir renktir. Beyindeki üretkenliği arttıran mor rengi zarafetin de sembollerinden biridir. Çocuk odası boyası için en sık tercih edilen renklerden biri olan mor rengi kız çocuklarının pembe ile kombinleyerek erkek çocuklarının ise mavi ile birleştirerek oldukça severek ve olumlu etkilerinden faydalanarak kullanacakları bir renktir. 

Sarı: Sarı renk listesinde en eğlenceli renklerden biridir. Kırmızı kadar keskin etkilere sahip olmasa da enerji veren bir özelliği vardır. Bu rengin çocuk odası için yoğun kullanımı uygun olmasa da yumuşak renklerle kombinesi oldukça olumlu etkilere sahip olacaktır. Bu renk insana gün ışığını anımsatan özelliği ile motivasyon arttırıcı ve öğrenmeyi güçlendirici bir özelliğe de sahiptir. Yapılan araştırmada sarı rengin kullanımı tek başına ve yoğun bir şekilde olduğunda çocuklarda huzursuzluk gibi durumlara neden olmaktadır. Bundan dolayı uzmanlarca tavsiye edilen sarı rengin kullanımı turuncu, yeşil ile kombinlenmesi yönündedir.

Turuncu:  Turuncu renk, kırmızıdan aldığı enerji ve sarıdan aldığı eğlence ile çocuk odaları için oldukça etkili bir renktir. Bu rengin çocuk odası dekoru ve çocuk odası boyası için oldukça ideal renklerden olduğu söylene bilinir. Uyarıcı renkler arasında yer alan turuncu rengi; iştah açıcı, enerji verici, sabah erken uyandırıcı gibi özelliklere sahiptir. İçine kapanık, sesiz ve sosyalleşmeyen çocuklar için oldukça ideal çocuk odası boya rengi olarak bilinir. Çocuğun dışa dönüklüğünü arttıran arkadaşları ile oynamasını sağlayan bir etkiye sahiptir.

Pembe: Pembe renk beyaz ve kırmızının birleşimi ile meydana gelir. Kırmızının aksine beyazdan aldığı sakinlikle birlikte enerjisi fazla olan çocukların odasında oldukça uygun bir kullanımı vardır. Pembe rengi kırmızının açık halidir. Ana rengin açık hali olarak ilk defa bir renge ayrı bir ad verilmiştir. Açık mavi, açık yeşil gibi renklerin açık toplarına verilen isimlerin aksine pembeye ayrı bir isim verilmiştir. Feminen bir renk olarak da bilinse çocukların odasında da belli tonları belli renklerin kombini ile oldukça rahat bir şekilde kullanıla bilinir.

Yeşil: Yeşil renk, mavi ile sarının birleşiminden meydana gelen canlı ancak rahatlatıcı bir renktir. Yeşilin insanlar ve özellikle çocuklar üzerindeki rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Çocuk odası boyası için kullanılan yeşil renk ile ilgili yapılan araştırmalarda çocuklar üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olduğu görülmüştür. Huzursuz çocuk ve bebeklerde rahatlama, huzur, güven ve çok daha rahat uyuma gibi etkilere sahip olduğu görülmüştür. Yeşil rengin turuncu ile birleştirerek çocuk odası dekoru yapılması ise çocuk algısının çok daha hızlı çalışmasını, dingin bir şekilde olmasını, yaptığı her işini kendi başına oldukça rahat bir şekilde yapmasını sağlamaktadır. Çocuğun hayal gücünü arttıran, motivasyonuna ve üretebilmesine yardımcı olan bu kombin çocuk odası renkleri içinde en tavsiye edilen kombinelerden biridir.

Tek tek sıraladığımız çocuk odası boya renkleri ve
renklerin insan psikolojisindeki yeri, tüm ebeveynlerin bilinçli bir şekilde
bilmesi ve bilinçli bir şekilde uygulaması gereken bir işlemdir. Bu işlem
sayesinde yapılmakta olan çocuk odası boyası, çocuk odası dekorasyonu çocuğun
psikolojisine olumlu bir şekilde etki etmekte ve olumlu bir şekilde çocuğa
fayda sağlamaktadır. Aksi halde ebeveynler çocuk odası boyası seçerken,
dekorasyonunu yaparken belli bir renk bilgisine sahip değillerse bu durum çocukta
oldukça olumsuz sıkıntılara neden olmaktadır.

Çocuk renklerin olumsuz etkisi ile algılamada zorluk, enerji artışı, enerji düşüşü, görme problemi, baş ağrıları, huzursuzluk, uykusuzluk ve agresiflik gibi sorunlar yaşayabilmektedir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler