Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Hafriyat işinde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken unsurlar

Hafriyat, toprak, taş veya kayalık olan zeminleri kazma, taşıma, yumuşatma gibi işlere denmektedir.

Harfiyat, toprak, taş veya kayalık olan zeminleri kazma, taşıma, yumuşatma gibi işlere denmektedir. Baraj, demiryolu, karayolu, madencilik ve bina inşaatı gibi projerin büyük ve önemli kısımlarını harfiyat işi halletmektedir.

harfiyat ustamgeliyor.jpg

Gelişen ve değişen teknolojiye harfiyat iş makinaları da uyarak daha gelişmiş olarak üretilmektedir. Bu da yapılan kazım, taşıma gibi işlemlerin çok daha hızlı ve kolay olmasına olanak sağlamaktadır.

Harfiyatta bir çok amaç için bir çok farklı iş makinaları kullanılmaktadır. Buda yapılan işi daha profesyonel hale getirmektedir. Harfiyat işi için kullanılan makinalar ve işlevleri şöyledir;

harfiyat araçları ustamgeliyor.jpg

Madenler: Özel amaçlı tünel kazıcılar kullanılır ve açık madenlerde çok büyük döner kepçe kazıcılar da kullanılır.

Yükleyiciler: Önlerinde kocaman bir demir kova bulunan makinalardır. Öne eğile bilmeleri ile toprak, moloz gibi harfiyat malzemelerini kaldırarak kamyon yahut istenilen zemine eğilerek boşaltabilir.

harfiyat.jpg

Buldozer: Önüne monte edilen bir bıçakla, kazma itme işi yapmaktadır. Çeşitli harfiyat işlerinde kullanılan bu iş makinaları , yakın mesafe toprak taşıma kamyon aracının döktüğü toprağı dağıtma, ağaç sökme, kaya çıkartma gibi işler için de kullanılmaktadır.

Greyder: Greyderler, açıkalan yolların en son düzeltilmesinde kullanılmaktadır.

harfiyat işleri ustamgeliyor.jpg

Eksvatör: Durmaksızın çalışabbilen ve kazı işlerinde kullanılan önemli bir harfiyat makinasıdır. Paletli veya tekerlikli olarak iki türlü üretilmektedir. Çoğu zaman sert zeminlerin kazılması gerektiğinde eksvatör makinasından faydalanılmaktadır.

Delme: Harfiyat işlemi sert kayalara doğrudan yapılmamaktadır. Bunun için ilk defa seyyar matkaplarla delinerek dinamitlenir. Daha sonra delinen kayalara harfiyat işlemi yapılır.

harfiyat ustası ustamgeliyor.jpg

Temel harfiyat araçlarını inceledikten sonra, harfiyat çalışması yapılan inşaat alanında nelere dikkat edilmelidir bakalım;

- Harfiyat işlemi yapılıcak olan kazı alanı, korkuluklarla çevrilmelidir.

- Kazı alan bölgesi, gece de fark edilmesi için kuvvetli şekilde ışıklandırma yapılmalıdır.

harfiyat aracı.jpg

- Kazı işlemi esnasında,iş makinalarının sesli uyarı sistemleri mutlaka açık olmalıdır.

- Kazı yapılacak alanın, güvenlik şartlarına uygun hazırlanmasına özen gösterilmelidir.

harfiyat ustası.jpg

- Büyük risk teşkil eden, toprak kaymaları veya kaya parçası kopmaları gibi tehlikelere karşı mekana uygun en uygun güvenlik önlemi alınmalı ve asla ihmal edilmemelidir.

Bu güvenlik önlemleri, temel önlemler olup mutlaka dikkatle uygulanmalıdır. Bir çok iş önlemi sayesinde iş kazalarından can kaybı olmadan kurtulmanın alınan önlemlerle mümkün olduğu unutulmamalıdır.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler