Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Ceza avukatı hangi durumlarda devreye girer?

Ceza yargılanması yahut soruşturması suçun işlenmesinden hemen sonra başlayan bir eylemdir.

Ceza yargılanması yahut soruşturması suçun işlenmesinden hemen sonra başlayan bir eylemdir. Bu yüzden ceza avukatı da suç eyleminin gerçekleşmesinden sonra bu sürecin tarafı olan kişilere hukuki yardım yapar.

ceza avukatları ustamgeliyor.jpg

Ceza avukatından hukuki yardım almaya, bir suç şüphesi altındayken yakalama emri olsun veya olmasın başlaya bilirsiniz. Eğer suç mağduruysanız aynı şekilde şikayet hakkınız aktif bir biçimde savunulması için ceza avukatına başvurabilirsiniz.

ceza avukatı.jpg


Ceza davası
nedir?

Ceza davası , belli bir konuyla alakalı bir kişinin suç işlediği konusunda yeteri kadar şüphe olan kişiler hakkında açılan dava şeklidir. Ceza davası ancak Cumhuriyet savcılığı tarafından açılabilmektedir.

ceza avukatı ustamgeliyor.jpg

Müşteki uygulanan bir suç eylemi için şikayet hakkını kullandığında yahut kendiliğinden araştırılması gereken  bir suç işlendiğinde Cumhuriyet savcısı soruşturma yaparak kamu davası açmaya gerek olup olmadığını inceler.

ceza hukuku.jpg

Şüpheli sanık hakkında soruşturma konusu olan suçun işlendiğine dair yeterli delil bulunduysa, Cumhuriyet savcısı tarafından bir iddianame düzenleyerek asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesi tarafından ceza davası açılır. İddianamede, sanığın suçlandığı kanun maddesi veya fiil hakkında yargılanması talep edilmiştir.

ceza hukuku ustamgeliyor.jpg

Herhangi bir suç şüphesi altında olan kişi gözaltında olsun veya yakalanmış olsun ceza avukatı ile karşılıklı ve kimsenin bulunmadığı, konuşmalarının duyulmayacağı bir ortamda ( avukat görüşme odası) görüşme hakkına sahiptir.

ceza mahkemesi ustamgeliyor.jpg

Avukatın şüpheliyi savunma faaliyeti de suç isnadının artık açıkça yapılmasından itibaren başlamaktadır. Aynı zamanda ceza avukatları müvekkillerinin kendileri ile paylaştıkları tüm bilgileri sır niteliğinde saklamakla zorunludurlar. Meslek hayatları sona erdiğinde dahil sonsuza kadar saklamakla yükümlüdürler.

ceza mahkemesi.jpg

Ceza avukatı polis, jandarma gibi herhangi bir kolluk görevlisinin ifade alma sürecinde şüpheli ile birlikte olur fakat polisin veya herhangi bir kolluk görevlisinin şüpheliye yönelttiği sorulara şüphelinin yerine cevap veremez. Buna rağmen şüphelinin yanında bir ceza avukatı bulunması büyük avantajlar sağlamaktadır.

ceza yasası ustamgeliyor.jpg

Şüpheli sorgulamanın ardında serbest bırakılmazsa, adliyede savcılığa çıkarılacaktır. Savcılık aşamasında ceza avukatı şüphelinin savunmasını yapacaktır. Hakim, şüphelinin sorgulamasını yaparken ceza avukatı da şüphelinin yanında bulunur ve eğer hakim tutuklama kararı verirse şüpheli cezaevine konulur. Şüphelinin cezaevinden çıkartılması için avukatı 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Tutuklama itirazı kişinin özgürlüğünü sınırlayan karara verilen en önemli tepkidir.

Hukuki tüm sorunlarınızı gidermek için ihtiyacınız olan en iyi hukukçular Ustamgeliyor'da.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler