Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Aile hukuku ve boşanma davası hakkında gerekli bilgiler

Aile hukuku, aileyi kapsayan mevzuları ilgilendiren, medeni kanun çerçevesinde yer alan bir hukuk dalıdır.

Aile hukuku, aileyi kapsayan mevzuları ilgilendiren, medeni kanun çerçevesinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin şartları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soy bağı, evlat edinme, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, velayet, yasal danışmanlık ve yardım nafakasıdır.

aile-hukuku-avukati.jpg

Bunların yanı sıra kadın hakları ve çocuk hakları kapsamında hukuk kapsamında farklı dallarda olmakla beraber aile hukuku kapsamında da yer almaktadır.

aile-hukuku.png


Aile hukukunun var olma nedeni nedir
?

Türk medeni kanunu kapsamında düzenlenen aileye dayalı herhangi bir uyuşmazlık ve anlaşmazlık Aile Mahkemelerinin görevi alanında yer almaktadır.  Bu nedenle, boşanma sebebi ne olursa olsun herhangi bir boşanma davası Aile Mahkemelerinde açılmak zorundadır.

aile-hukuku-27032017142458.jpeg

Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise boşanma davası ve ayrılık davalarına Asliye Mahkemeleri bakmaktadır. Boşanma işlemi kanunen resmi olan bir evliliğin, eşlerden birinin talebi üzerine kanunen geçerli olacak sebeplerden ve koşulardan birine dayandırılarak mahkeme kararı ile sona erdirilmesidir.

2032014114530-130.jpg


Türk Medeni kanunun Aile Hukuku Düzenlemesi

  • Birinci bölüm: Evlilik(madde 118-280)
  • İkinci kısım: Hısımlık(madde 281-395)
  • Üçüncü kısım: Vesayet(madde 396-494)

Birinci ve ikinci kısımda düzenlenen maddelerle ilgili uyuşmazlıklara ve anlaşmazlıklara Aile Mahkemesi bakmaktadır.

Symbobild_Versteigerung_Fotolia_71240311_S_(c) md3d.jpg


Kanun:

  • Birinci kısımda nişanlanma, evlenme, boşanma, evliliğin genel hükümleri, eşler arasında mal kanunu,
  • İkinci kısımda soy bağının kurulması ve aile
  • Üçüncü kısımda ise vesayet düzeni, vesayetin yürütülmesi ve vesayetin sona ermesi düzenlenmiştir.

Yasalarla onaylanan evliliklerde kanunen belli haklar da verilmiştir. 4721 sayılı medeni kanunda boşanma ile ilgili belirli haklar bulunmaktadır. Boşanmak isteyen çiftler, boşana bilmek için bu şartların yerine geldiğini ispatlamak zorundadır.

family-law1.jpg

Türk medeni kanununa gör boşanmak için; zina, hayata kast, terk, hayâsız yaşam sürme, onur kırıcı davranış(sürekli), akıl hastalığı, kötü davranış(sürekli), suç işleme gibi evlilik temelini sarsan işler tarafların boşanma talebinin onaylanması için geçerli nedenlerdir.

aile-hukuku-700x400.jpg


Mahkeme tarafından tarafların boşanma talepleri kabul edilmediği takdirde tarafların üç yıl boyunca boşanmaları davası açması mümkün olmamakla birlikte tekrar dava açıldığı takdirde kanunen boşanma davası nedeninin şartlara uygun olması ve hâkimin ikna olması gerekmektedir.

1 Yorum

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler