Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününüz kutlu olsun

11 Ekim’in Dünya genelinde kız çocukları hakları ve yaşamış oldukları zorluklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilmiştir.

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın engellenmesi ve onlarında insan haklarından eşit bir şekilde yararlanması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, ‘’ Dünya Kız Çocukları Günü ’’ olarak ilan edilmiştir.

dünya kız çocukları.jpg

‘’ Birleşmiş milletler , Binyıl Kalkınma Hedeflerine’’ ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük görev düştüğünün altını çizmektedir.

dunya kız çocukları günü.jpg

Kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmalarını, A’dan Z’ye kadar her türlü ayrımcılık, haksızlıktan ve istismardan korunmaları; yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm haklardan eşit düzeyde yararlanmaları için ‘’ 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü ’’ olarak 2012 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.

dünya kız çocuğu günü ustamgeliyor.jpg

Amacın; tamamen kız çocuklarının korunması olduğu, kız çocuklarına karşı yapılan ayrımcılığın önlenmesi, cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı; UNICEF'in yayınladığı rapora göre oldukça küçük yaşlardan başlamaktadır.

dünya kız çocukları günü ustamgeliyor.jpg

BM araştırmalarına göre ise her 6 dakikada bir dünya üzerinde bin kız çocuğu şiddete maruz kalıyor. Şiddete maruz kalan kız çocuklarının %85’i ise hayatını kaybediyor. Her 5 kızdan 3’ü henüz çocuk yaştayken evlendiriliyor. Yapılan insan kaçakçılığında çoğunluğun %75’i kadın ve kız çocuklarından oluşuyor.

dünya kız çocukları günleri.jpg

140 milyon kız okula gidemiyor, kızların AIDS’e yakalanma riskleri erkek çocuklarının iki katı daha fazla. Milletler Genel Kongresi, 11 Ekim’in Dünya genelinde kız çocukları hakları ve yaşamış oldukları zorluklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen Dünya Kız Çocukları Günü ile birçok gelişme yaşandığının da altını çizmiştir.

dünya kız çocuğu günü.jpg

Bu sayede birçok kız çocuğunun 10 yaşından önce ilk okula kayıt olmaları, gerekli aşılarının yapılması, sağlık sorunlarının eskiye nazaran çok daha az olması gibi özellikle kız çocuklarında görülen problemlerin artık yaşanmadığını belirtilmiştir.

11 ekim dünya kız çocukları günü ustamgeliyor.jpg

UNESCO tarafından yapılan açıklamaya göre ise Türkiye’de 7 milyonun üzerinde okuma yazma bilmeyen kişi var ve bunun çoğunluğunu kadın ve kız çocukları oluşturuyor. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan 2015 yılı okuma- yazma bilmeyenlerin haritasına göre ise yalnızca İstanbul’da 310 bin 790 kişi okuma yazma bilmiyor. Bu verilere bakıldığında, hemen yapılan çalışmalarla özellikle kız çocukları ve kadınlara yönelik özel eğitim kurslarının açılarak faaliyete geçmesi, eğitimdeki eksikliğin gözle görülür bir düzelmesini ve eğitimli kızların artış göstermesine öncü olmuştur.

bugün dünya kız çocukları günü.jpg

UNESCO Genel Direktörü Irına Bokova’nın yapmış olduğu açıklamada ise kız çocukları günü için verilecek en büyük mesajın ‘’ Kızlarımızı güçlendirelim’’ demek olacağının da altını çizdi. Özellikle son yıllarda mülteci kamplarında ne yazık ki kadınlara ve kız çocuklarına yapılan zulmün ve cinsel tacizin olduğunu belirten genel direktör, bunun önüne ancak birlik olabilirsek geçebileceğimizi ve kız çocuklarının taciz, eğitimsizlik, beslenme ve genel anlamda insan haklarının korunması gerektiğini duyurdu. 11 Ekim 2012 yılında bu yana oldukça gelişmelerin kaydedilmesi ise kız çocuklarının geleceğinin çok daha aydınlık olduğunu gösteriyor. Türkiye genelinde ve dünya çapında kız çocukları eskiye nazaran daha eğitimli, özgür ve sağlıklı olması geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler