Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Siz hala kan bağışı yapmadınız mı?

Türk Kızılayı’na kan bağışı yaparak umut olun, hayat kurtarın.

Kan, kaynağı yalnızca insanda olan bir sıvıdır. İnsan için hayati önem taşıyan bu sıvının başka bir kaynağı da yoktur. Bundan dolayı da kan bağışı yapmak hayat kurtarır. Hayatınız boyunca hiç görmemiş olduğunuz, tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak hayat kurtarabilir, aynı zamanda da kan bağışı ile kendi sağlığınızı koruya bilirsiniz.

kan-bagisi_.jpg


Kanın insan için önemi nedir?

Kan, kardiyovasküler sistemimizde dolaşan; plazma ve hücrelerden oluşan kırmızı rengi olan bir sıvıdır. Normal bir yetişkinde 5 ila 6 litre arasında kan bulunur. Bu kanın %50, %60’ı plazma denilen sıvıdan, geri kalanı ise hücrelerden oluşmaktadır.Kan alyuvarlar içerisindeki hemoglobin sayesinde akciğerler ve dokular arasında oksijen ve karbondioksit taşımaktadır.Bunun yanı sıra hormonları gerekli dokulara ileterek vücuttaki toksik maddelerin, atılmasına ardım eder. Vücut içerisindeki asit- baz dengesini, ısı dengesini sağlar. Kandaki akyuvarlar da vücudu mikroplardan, kanser hücrelerinden ve yabancı maddelerden korur.

kan_bağışlama.jpg


Kan bağışı nasıl yapılır?

Kan bağışı, kan merkezleri tarafından birçok çeşitte kan ürünleri elde etmek için, gönüllü ve kan bağışına uygun donörlerden kan alınmasıdır.  Türkiye’de kan bağışı ile ilgilenen Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı birçok kan merkezi ve kan merkezi ve kan istasyonu vardır. Ancak Kızılay bu kan merkezleri içerisinde en ön sıradadır.

kızılay_haftası_ustamgeliyor.jpg

Kızılay’ın tüm kan merkezleri arasında en ön sırada olmasının nedeni ise; Türkiye’nin kan ihtiyacının%82’si Kızılay tarafından karşılanır. Yüzlerce insan her sene birçok kez hastalık yahut kaza sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Oysa sürekli ve düzenli kan bağışı sayesinde bu tarz can kayıpları yaşanmayabilir.

kızılay_hayat_kurtarır.jpg

Türkiye üzerindeki yıllık kan bağışı sayısı devletin nüfusunun %2’si kadardır. Bunun yanı sıra bağışın %35’i askerlerden elde edilir. Bundan dolayı sivil bağış oranı %1 oranındadır. Ancak diğer gelişmiş olan ülkelerde bu oran %5 civarındadır yani Türkiye’dekinin iki katından da fazladır.

kan_bağış_haftası.png

Kan bağışında oranın bu denli düşük olmasının asıl nedeni halkın kan bağışı yapma konusundaki duyarsızlığı ve kan bağışı ile ilgili önyargılarıdır. Bu konu ile ilgili en büyük ön yargı, kan vermenin kansızlığa neden olduğu inanışıdır. Aslen insan vücudunda yaklaşık 6000 ml kan olduğunu ve alınan 1 ünite kanın ortalama 450 ml olduğunu düşünürsek, böyle bir riskin olmadığı oldukça açıktır.

Tüm ihtiyaçlarınız için en iyi uzmanlar Ustamgeliyor'da. HEMEN TIKLA ve müşteri oylarıyla seçilen ustalarımızdan ÜCRETSİZ en uygun fiyat teklifini al.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler