Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Floresan Lamba Tamiri Nasıl Yapılır? İşinize Yarayacak Ufak İpuçları

Floresan tamiri hakkında bilmeniz gerekenler!

Su altı lambası diye de adlandırılan floresan lamba tamiri ustamgeliyor’da en uygun fiyatlarla yapılıyor.

Floresan Lamba Nasıl Çalışır?

shutterstock_501471142.jpg

İki ucunda da Flamanlı cam tüp olan lamba balast, starter ve soket gibi donanımlardan oluşur. Akkor lambalar ile karşılaştırıldığında çok daha fazla ışık yayma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Floresan lambaların iki ucuna da bakıldığında Flamanların olduğu görülür. Bu flamanlar akımın geçtiği yerlerdir.

Akım flmanlardan  geçtiğinde ısınır ve lambanın içinde ki gazı ısıtmaya başlar. Akımın flmanlardan geçmesinden çok kısa bir süre sonra starter tarafından akımın kesilmesi sağlanır. Akımın tam olarak kesilmesinden sonra ise balastın yüksek oranda bir gerilim oluşturması neticesinde tüpün her iki ucu arasında akım geçişi başlayarak ışık meydana gelir. Bu noktada gazdan geçmeye başlayan elektrik ışığı oluşturmaktadır.

Floresan Lamba Sağlıklı Mı

Geçmişten bu yana geniş bir kullanım alanına sahip olan floresan lamba, floresan lamba sağlık mı sorusunu gündeme getiriyor. En çok elektromanyetik radyasyon yayan aletler arasında ön sırada yer alan floresan lambalar içerisinde ki civa nedeni ile sağlığa zararlı olduğu bilinir. Floresan lambaların lamba akımının frekansı 50 Hz olan şebekelerde saniyede 100 defa sıfırdan geçtiği bilgisine ulaşılır.

Bu da lambanın 100 defa yanıp sönmesi demektir. Bu olaya fliker adı verilir. Fliker olayı gözde önemli düzeyde bir yorgunluk hissi uyandırır. Bununla birlikte floresan lambalarda görülen bu fliker olayı hareket ve hız yanılması denilen stroboskopik olaylar meydana getirir.

Bu nedenle floresan lambaların kullanıldığı iş ortamlarında iş kazalarının meydana gelmesi son derece muhtemeldir. Bu nedenle işletmelerde özellikle makinalar arasında iş yapılan ortamlarda floresan lambadan ziyade akkor lambaların kullanılması sağlanmalıdır.

Floresan Lambaların Olumlu Yönleri

Floresan lambaların çok tercih edilmesinde artı yönlerinden şöyle bahsedilebilir:

  • Gün ışığı yayıyor olması
  • Az ısınıyor olması
  • Uzun ömürlü bir yapıya sahip olması
  • Akkor flamanlı lambalara göre ışık veriminin daha fazla olması

Floresan Lambalar Neden Daha Ekonomiktir

shutterstock_728509933.jpg

Floresan lambaların tercih edilmesinde ki en büyük etken bu lambaların diğer lambalara göre daha ekonomik olmalarıdır. Bunun neticesinde ise floresan lambalar neden daha ekonomiktir sorusu ortaya çıkar. 18 watt değerindeki bir floresan lambanın 75 watt değerindeki bir ampul kadar ışık yayabildiği bilgisine ulaşılıyor. Bu durum floresan lambaların daha az enerji harcayarak daha çok ışık yayabildiğini ortaya koyuyor.

Dolayısıyla floresan lambaların enerji tasarrufu yüzde 75 oranındadır. Piyasada ki satış birim fiyatlarına bakıldığında ampullerin floresan lambalardan daha ucuz olduğu görülür. Ancak kişiler dah tasarruflu elektrik enerjisi harcamak için ampul yerine floresan lambaları tercih ederler. Floresan lambalarda ışığın tek bir noktadan değil de yayılarak gelmesi mavi ışığın yumuşaması açısından önem kazanır.

Bu nedenle göz sağlığına biraz da olsa katkıda bulunur. Fakat içerisinde bulunan civa elektrik düğmesine basıldığı anda kişilerin sağlığına zararlı etkilerini ortaya çıkarır ve kişilerde zaman zaman halsizlik, baş ağrısı vb. problemlerle karşılaşılabilir.

Floresan Lamba Arızası

Floresan lambaların ekonomik olması ve daha fazla ışık yayması bu tür lambaların kullanım alanlarının genişlemesine sebebiyet veriyor. Gerek elektrik akımından gerekse başka nedenlerle floresan lamba arızası meydana gelebiliyor. Bu arızaların çözümünde ise öncelikli olarak kişilerin yapmaları gereken bilinçsizce lambalara müdahale etmemeleri olmaktadır.

shutterstock_214117804.jpg

Özellikle patlamış olan bir floresan lambasının çıplak elle tutulmaması gerektiği ve hemen pencerelerin açılarak odanın havalandırılması gerektiğidir. Floresanların içerisinde bulunan civa yoğun bir şekilde patlama sonrası odaya yayılacağından canlı sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Floresan lambaların neden bozuldukları hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle çalışma mantıklarının bilinmesi gerekir.

Floresan tüpler flamanla reaksiyona girer. Böylece gaz iletkenliği ile UV ışıldamasını ortaya çıkarırlar. Floresanlar yapıları itibari ile sık sık açılıp kapatılmamaları gereken bir tür lamba çeşidi olmaktadır. Floresan lambaların başlıca arıza nedenleri şunlardır:

  • Tüpün çatlaması sonucu gazın sızması
  • Flamanların yıpranması sonucu kopması
  • Starterin yıpranması sonucu elektrikl devresinde arızlanmaların meydana gelmesi
  • Şebekede görülen düzensizlikler floresanların ömrünü yitirir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler