Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Bireysel emeklilik sigortası BES hakkında bilmeniz gerekenler

Bireysel emeklilik sistemi, düzenli birikim yapma imkânı sağlayan, devlet katkısı ile desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.

Bireysel emeklilik sistemi yani kısaltılmış adı olan BES kişilerin çalıştıkları süreçteki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için şimdiden düzenli birikim yapma imkânı sağlayan, devlet katkısı ile desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.

bireysel-emeklilik-sistemi-.jpg

2017 yılının başlangıcı ile hayatımıza giren Türkiye’de zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası ( BES ) sistemine geçildi. Geçiş işleminin yavaş yavaş yapıldığı bu sistemde halkın yeterli bilgiye sahip olunmadığı bilinmektedir. Maaşlardan ne kadar kesinti yapılacağından, BES’in nasıl iptal edileceğine kadar pek çok soru merak ediliyor.

bireysel-emeklilik-sistemi-nedir.jpg


BES Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi yani kısa adıyla BES sosyal güvenlik sistemlerinin faydalı unsurlarından biri olarak görülmektedir. Aktif çalışan kişilerin, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunmasının amaçlandığı BES, aynı zamanda uzun vadeli finansal kaynak oluşturmakta ve istihdamın arttırılmasında rol oynamaktadır.
1 Ocak 2017’den itibaren ilk geçişlerin başladığı BES kademeli olarak geçişler almaktadır. Çalışanlar şirketler aracılığı ile katılım gösterecekler. Otomatik katılımın ardından sistemden ayrılmak isteyenler de hiçbir zarara uğramadan sistemden kolayca ayrılacaklar.

bes.jpg


Zorunlu BES kimleri kapsıyor?

Zorunlu BES Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olan, özel ve kamu sektöründe çalışan 45 yaş altı tüm çalışanları kapsamaktadır.

emeklilik.jpg

BES uygulamasına katılım gösterdiğiniz takdir de maaşınızın %3’ü kesintiye uğrayacaktır. Ancak talebiniz doğrultusunda daha fazla kesinti de yapılabilmektedir. Kesintinin yükseltilmesi konusunda belli bir sınır bulunmamaktadır. Sisteme katılarak kalınması takdirinde devlet tarafından her ay katkı payı olarak %25 katkı ödenecektir.

emeklilik sistemi.jpg


E- Devlet sisteminden takip edebilirsiniz

Türkiye Sigorta Birliği açıklamasına göre, BES’e katılımdan sonra katılımcıların bilgi edinebilmesi amacı ile e-Devlet'te e- Hizmetler kısmındaki Emeklilik gözetim merkezi sekmesinde ‘Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet katkısı kullanım ve limit bilgileri’ sorgulama servisi başlatıldı. Temmuz 2016 sonunda kullanıma açılan servis aracılığı ile katılımcılar sistemdeki tüm sözleşmelerine ilişkin olarak; temel sözleşme bilgilerini hesaplanan devlet katkısı miktarını ve ilgili yıl için kalan devlet katkısı limitini e- Devlet üzerinden takip edebilmektedir.

zorunlu emeklilik.jpg

Otomatik BES başlangıç tarihi;

  • Çalışan sayısı 1.000 ve üzeri olan firmalar; 1 Ocak 2017
  • Çalışan sayısı 250 – 999 arası olan firmalar; 1 Nisan 2017
  • Çalışan sayısı 100 – 249 arasında olan firmalar; 1 Temmuz 2017
  • Çalışan sayısı 50 – 99 arasında olan firmalar; 1 Ocak 2018
  • Çalışan sayısı 10 – 49 arasında olan firmalar; 1 Temmuz 2018
  • Çalışan sayısı 5 – 9 arasında olan firmalar; 1 Ocak 2019

Otomatik BES sistemine başlangıç yapacaktır.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler