Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü: Engelli vatandaşların temel hakları nelerdir?

1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir.

Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü kutlanmaktadır. Birleşmiş milleler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilen bugün de dünya çapında çeşitli büyük organizasyonlar düzenlenmektedir.

3 aralık engellile günü.jpg

Doğuştan veya sonradan engelli olan kişilerin yaşamış oldukları sorunlar; yalnızca kendileri yaşamayıp aileleri ile bu kaderi paylaşmaktadırlar. Bu durumda bu insanların kaderlerine terk edilmeleri toplumun ve tüm insanlığın ayıbıdır.

engelliler günü.jpg

Engelli olmak birçok faktöre bağlı olarak meydana gelmiş olmasıyla birlikte, normal hayat standartlarını kimseye ihtiyaç duymadan yapabilmeleri için toplumun duyarlı olması gerekmektedir.

engeliler-günü-3 aralık.jpg

Bundan dolayıdır ki özürlü vatandaşlara acımak yerine hizmet anlamında onlar için çeşitli projelere imza atan ve atmakta olan yardım kuruluşlarına destek olunması esas alınmalıdır. En başta İnsan Hakları ve Evrensel Beyanname olmak üzere çeşitli çoğu belge özürlü olan vatandaş sorununu esas bir insan hakları problemi olarak ciddiye almaktadır.

Uluslararası dünya engelliler günü.jpg

Türkiye Cumhuriyeti ana yasasında ise engellilerle ilgili olarak evrensel ve paralel düzenlemeleri ön görerek devleti engelli olan vatandaşların sorumlulukları ile mesul kılmıştır. Ancak bu bilincin medya ile desteklenerek toplum bilinçlendirilmeli ve en önemlisi vatandaşın desteği de konu üzerinde var olmalıdır.

engelli hakları.jpg

  • Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına sunmuş olduğu hizmetler şöyledir:

Engelli hakkı tıpkı engeli olmayan kişilerin olduğu gibi var olan ve devlet tarafından karşılanmak zorunda olan kurallarının bütünüdür.  Bu haklar engeli olan kişilerin yaşam standartlarını normal insanlarla aynı ölçüde haklara sahip olabilecek bir ölçüye getirmeyi hedeflemektedir. Eğitim hakkı, ulaşım hakkı, özel araçlar, iletişim hakkı gibi çok daha rahat yaşayabilmeleri için engelli hakkı bulunmaktadır. İşte ülkemizde engelli kişiler için sağlanan haklar şöyledir;

engelliye-özel eğitim.jpg

  • Eğitim hakkı

Eğitimin insanların hayatlarında olmazsa olmaz bir yeri olduğunu ve cehaletin en ciddi hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Uluslararası Engelliler Günü kapsamında da en dikkat çeken konulardan biri bu olmaktadır. Engelinden dolayı eğitim alanlarına (okul, kurs) gidemeyen kişilerin eğitimleri devlet tarafından gönderilen bir özel öğretmen tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda engelli olan kişiler devlet tiyatrolarına ücretsiz giriş yapmakta, çeşitli eğitim ve kültürel faaliyetlerde %50 indirimli faydalanmaktadırlar.

engelli araçları.jpeg

  • Ulaşım hakkı

Halk otobüsleri ve çeşitli özel ulaşım araçları engelli kişilerin ulaşım araçlarını çok daha indirimli kullanmalarını sağlamaktadır.

engelli aracı.jpg

  • Engelli aracı hakkı

Engelli aracı ithalinde gümrük vergisi alınmayan tek üründür. Engelli vatandaş yurt dışından almış olduğu bir engelli aracının gümrük ücretini ödemek durumunda değildir.  Eğer engelli vatandaş almış olduğu aracın ülke içerisinde alıyorsa KDV indirimi yapılarak aracın vergisi alınmamaktadır.

enegelliye uygun çevre düzenlemesi.JPG

  • Çevre mimari hakkı

Kaldırımların, yaya yollarının ve binaların engelli vatandaşlarda düşünülerek dizayn edilmesi gerekmektedir. Engelli vatandaşların fiziki özelliklerine uygun olarak tasarlanan çevre, bu vatandaşların en temel haklarından biridir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler