Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Yaz aylarında mantolama sisteminin faydaları nelerdir?

Binaların dört bir yanına kaplayan dış cephe mantolamanın kış aylarında soğuk yaz aylarında ise sıcak havadan korumak için uygulanan bir işlemdir. Ancak hemen herkes bu işlemin  yalnızca soğuk havanın yaşam alanlarına girmesini önlediğini sanıyor olması da yine sık karşılaştığımız durumlar içindedir.

Oysa mantolama yaz aylarının kavurucu sıcaklardan korunabilmek için olmazsa olmaz işlemlerden biridir. Tıpkı kışın evi  ısıtabilmek için olmazsa olmaz bir işlem oluşu gibi.

Mantolama sisteminin yaz aylarında serinletebilme özelliği yalnızca klimadan beklenirken, klimalar sadece belli bir sürece kadar serinlik sağlayabilmektedir. Bu cihazlar elektrik enerjisi ile çalıştıkları için enerjinin büyük oranda harcanmasına neden olur ve mantolama olmadığı için soğuk hava kısa sürede yok olur.

Yaz aylarında mantolama neden gerekli?

Yaz ayları tıpkı kış aylarında olduğu gibi içerideki havanın dışarıdan etkilenmemesini sağlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok kişi hala mantolama işleminin yalnızca kış aylarında gerekli olan ve işe yarayan bir uygulama olduğunu düşünerek yazın kurtarıcısı klimalar olarak görülmektedir.

Mantolama olmadan klima kullanımı ise yalnızca enerji ve yakıt israfıdır. Sıcaklık miktarı doğrultusunda bir saatten fazla serin havanın ev içinde durması mümkün olmaz. Oysa ülkemiz için en kıymetli kaynaklardan biri olan elektrik, pahalı olduğundan dolayı büyük bir kısmının ülkemize temini için dış ülkelerden almak zorunda olduğumuz ve dolayısı ile dış ülkelere bağımlı kaldığımız bir enerji kaynağıdır.

Tüm bu veriler bize ülke olarak enerjimizin çok daha tasarruflu kullanılması ve israf edilmemesi yönünde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Mantolama uygulamasının enerjiden %65’e kadar tasarruf sağladığı ve bu sayede ülke olarak ciddi oranda kar ettiğimizi ortaya koymaktadır.

Klimalar bundan yıllar öncesine kadar insanların temel ihtiyacı olarak görülmezken şimdilerde ise temel ihtiyaç olarak görülmekte ve öyle kabul edilmektedir. Oysa doğru olan mantolamanın mutlaka olması ve gerekli durumlarda çok daha az ve enerji harcamayan soğutma olanaklarının üretilmesidir. Soğuk kış aylarında olduğu gibi çeşitli ısıtma/soğutma uygulamalarının kullanılması gerekmektedir.

Sonuç olarak yaz aylarında hem sağlıklı ve serin kalabilmek adına hem de gerekli olan enerji tasarrufunu sağlaya bilmek adına dış cephe mantolama uygulaması olmazsa olmaz bir işlemdir.

Yaz aylarında evleri bunaltıcı sıcaktan koruyan mantolama sistemi aynı zamanda binanın ve özellikle teras katın kavurucu güneş ışınlarından etkilenerek deforme olmasına da engel olmaktadır.

Kış aylarında mantolama neden gerekli?

Kış aylarında mantolama sisteminin gerekliliği herkes tarafından bilinmektedir. Ancak tam olarak nelere fayda sağladığı konusunda gerekli olan bilgiyi verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mantolama işleminin varlığı kış aylarında yüzeylerde %65’e varan ısı tasarrufu sağlar.
  • Mantolama kış aylarında evin ısınmasını ve ısının ev içinde kalmasını sağlar.

  • Mantolama sistemi sayesinde duvar yüzeyinde çatlama gerçekleşmez, yüzeyin bakımı kolay olur.
  • Mantolama uygulaması yapılmış olan duvar boyasının üzerine uygulanan astar boya bir hayli uzun kalabilir, oldukça dayanıklı olur.
  • Mantolamanın varlığı yaz aylarında da kış aylarında da yüksek oranda ses yalıtımı sağlar.
  • Bina yüzeyine uygulanan mantolama eğer gerektiği gibi usulüne uygun yapılırsa, bina ile neredeyse aynı ömre sahiptir.
  • Mantolama özellikle kış aylarında yağmur, kar gibi ıslak ve nemli ortamların oluşmasını ve bu yüzden de ev içinde belli bölgelerde nem, rutubet, küf ve mantarın oluşmasını engeller.
  • Mantolamanın var olduğu dış cepheler büyük darbelere karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Mantolama bina yüzeyinde önemsenecek bir ağırlığa neden olmaz.
  • Mantolamanın varlığı binaların, dairelerin değerini arttırır, görsel olarak çok daha şık bir görüntüye neden olur.

Kış aylarında mantolamanın yararı binanın yalnızca kışın değil yaz aylarında da oldukça korunmasını sağlamaktadır. Yukarıda sıralamış olduğumuz bu mantolama sistemi sayesinde kış aylarında çok daha sağlıklı alanlarda yaşarken aynı zamanda da %65’e varan ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

Akmayan, rutubeti olmayan ve az yakıt ile yeterli ve eşit ısınan bir yaşam alanı için olmazsa olmaz bir işlem olan mantolama yaz aylarında da tıpkı kış aylarında olduğu gibi olmazsa olmaz durumlardan biridir. Şayet ısı yalıtımı olmayan bir binanın belli yüzeylerinde yaz aylarında fazla ısı birikmesinden dolayı ısı dengesizlikleri ortaya çıkmaktadır. Bu beton ve betonarme de basınç, genleşme yahut büzülmelere neden olur. Daha önceden hesaplanmayıp binalara ısı yalıtımı yapılmazsa bu tür hesapların önüne geçebilmek oldukça zor olacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı da mantolama işlemi yapılarak %50-%65 oranında ısı tasarrufu sağlanan bir konutta konforlu ve sağlıklı şekilde yaşamış olursunuz.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler