Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Türkiye’nin kuraklık riskini azaltmak için su tasarrufuna bugün başla!

Ülke olarak sıcak ve yarı kurak bir bölgede yer almaktayız. Doğal su kaynakları olarak ise ırmaklar, rezervuarlar, göller ve yeraltı sularından yararlanmaktayız. Yapılan araştırmalarda ülkemize yağan yağmur 643 mm olup dünya ortalamasına göre çok altındadır.

2015 yılında yapılan bir araştırmada insan başına düşen su miktarının 1.422 metreküp olduğu görülürken, son yapılan araştırmalarda 2017 yılında insan başına düşen su miktarı 1.386 metreküptür. Bu oranlar dünya ortalaması ile kıyaslandığında da Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ülkeler içinde yer aldığı görülmektedir.

Tüm bu verileri göz önünde bulunduracak olursak da ülkeçe su tasarrufu yapmak zorunda olduğumuz gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız. Su tasarrufu gereği gibi zamanında yapılmış olsaydı, en son yapılan verilerde görülen ürküten düşüş yerine gülümseten sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktı.

İnsan bedeninin %80’i su ile kaplıdır. Dünyanın da 4/3 su ile kaplıdır. Bu oranlar suyun insan yaşamında ne kadar önemli bir yeri olduğunu ve canlının yaşamını idame ettirebilmesi için neden suyun gerekli olduğunu göstermektedir.

Su tasarrufu nasıl yapılır?

Su tasarrufu yapmak, kişilerin bilinçli hareket etmesinden ve bilinçli bir nesil yetiştirilmesinden geçer. Sağlanan tasarruf, gereği gibi yapılmazsa bilimsel verilerinde ortaya koyduğu sonuçlar gibi kısa sürede kuraklıkla mücadele eden bir ülke olacağız.

İşte en basit şekilde evinizde yapabileceğiniz su tasarrufu yöntemleri;

  • Su kaçaklarına karşı tetikte olun!

Su tasarrufu ve su israfı arasındaki en ince çizgi olan ‘’su kaçağı’’ evlerde ve birçok toplu yaşam alanında karşılaşılan durumlardan biridir. Evlerde çoğunlukla musluklarda, klozet musluklarında, iç tesisatlarda gizli ve açık bir şekilde gerçekleşmektedir.
Damlayan muslukların önemsenmeden bekletilmesi, tam kapanmayan  taharet musluğunun geceden sabaha kadar akıyor olması ciddi boyutta su israfına yol açmaktadır. Bundan dolayı ufak görülen açık ve gizli su kaçakları tespit edilir edilmez su tesisatçısı çağrılarak kaçağın giderilmesi gerekmektedir. Aksi durumda suyun israfı ve aynı orantı da su faturasının fazlalığı söz konusu olacaktır.

Gizli su kaçağı nasıl anlaşılır? Gizli olan su kaçağını anlamak için belli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden birkaçına dikkat ederseniz var olan su kaçağını anlamanız fazla zamanınızı almayacaktır.

Her zaman kullandığınız suyun dışında ek olarak bir su tüketiminiz yoksa ve bu durum su faturanızda da böyle değilse evinizde gizli su kaçağı olması muhtemeldir.

Birden bire anlam veremediğiniz bir su artışınız varsa klozet giderlerinden yahut diğer su giderlerinden damla damlada olsa su sızıntısı yaşanıyor olabilir.

Bunu anlamanın en kolay yolu ise gece su sayacının üzerindeki numarayı not alarak sabah kalktığınızda bu numaranın aynı olup olmadığını kontrol etmek olacaktır. Eğer numara aynı ise  herhangi bir su kaçağı yok demektir, ancak numaralarda farklılık varsa temiz su kaçağının olduğu açıktır.

  • Bulaşık/çamaşır makinalarını tasarruf ayarında kullanın

Bulaşıklarınızı makinede yıkayacaksınız su tasarrufu sağlamak, suyu israf etmemek için dikkat etmeniz gereken kısım makine öncesi akıtma safhasıdır. Bulaşıklarınızı akıtırken bulaşıkları baştan yıkamak yerine bulaşık süngeri ile tüm kaba pisliklerini çöpe sıyırmanız ciddi oranda su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yıkanacak olan bulaşıklarınız eğer çok sağlı değilse kısa programda yıkanmalı ve çalıştıracağınız bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırılmamalıdır. Aynı şekilde çamaşır makinesi içinde durum aynıdır. Gerçekten kirlendiğinden emin olmadıkça çamaşırlarınızı yıkamamalı yahut illa yıkanacaksa da tasarruf programları tercih edilmelidir. Kirli çamaşırlarınızı yıkayacağınız zaman ise makinenizin tam olarak dolmasına dikkat etmelisiniz.

  • Duş yaparken su tasarrufu yapmayı unutmayın

Duş alırken uzun uzaya yaptığınız bir  banyo sefası bundan 5 yıl kadar kısa bir sürede ciddi su israflarına neden olacaktır. Bu kayıplarda gerçekleşen sorunun ise özellikle ülkemiz adına kuraklığın kapıya dayandığı anlamına gelmektedir. Haftada iki kere yapacağınız banyonun 30 dakikadan fazla olmaması ve banyo esnasında duş başlığı yerine kovaya su doldurarak banyonuzu yapmanız su tasarrufu yapabilmeniz konusunda işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu durum sayesinde fazla gelen su faturanız da oldukça azalacaktır.
Duşun dışında ev içinde yer alan diğer muluklarında ‘’tasarruf musluk’’ olarak değiştirilmesi, siz su tasarrufu yaparken işinizi kolaylaştıracak ve su faturanızda gözle görülür bir düşüş olacak.

  • Diğer su tasarrufu yöntemleri

Evinizde, rutin yaşamınızda yapacağınız daha birçok su tasarrufu yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri diş fırçalarken musluk açık şekilde diş fırçalanmaması gerektiğidir. Aynı şekilde sebze yıkarken de açık musluk altında yıkamak yerine su dolu bir kab içinde yıkamanız basit görünen ancak oldukça etkili olan bir su tasarrufu yöntemidir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler