Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Su yalıtımı olmayan binalarda en sık yaşanan sorunlar nelerdir?

Konutların uzun yıllar sağlam ve bakımlı bir şekilde kalabilmesi adına; dış cephe, iç cephe, ve çatılarda sağlanan ve suyun alımının önlendiği bu durumlara su yalıtımı adı verilmektedir. Konutların ömrünü ve kuvvetliliğini derinden tesir eden oldukça önemli tehditlerin başında ‘’su’’ gelmektedir.

Binaya yayılan su; konutların yapıların taşıyıcı bölümündeki donatıları aşınmaya uğrayarak yük taşıma kapasitesini azalmasına sebep olur. Yapıtların merkez taşıyıcı sistemlerinin bütününde deformasyonlara neden olarak küçük bir yer sarsıntısında konutlarda çatlaklar oluşmasına neden olur.

Binaların su sızıntısına maruz kalması konutların sağlığı açısından olumsuz etkilere neden olurken aynı zamanda da insan sağlığını da oldukça olumsuz etkilemektedir. Su alan binalarda rutubet, küf, mantar, kararma ve benzeri durumların oluşmasına yol açmaktadır.

Bu durumlar ise insan sağlığını derinden ve oldukça ciddi boyutta etkileyen olumsuz etkenlerdir. Hem binayı hem de insan sağlığını oldukça derinden etkileyen su yalıtımı problemi, konutun inşasında sağlam bir şekilde usta ellerce yapılırsa herhangi bir sorun yaşamayacaktır. Ancak askine önemsenmeden ve ehil olmayan kişiler tarafından yapılırsa sıkıntılar çıkacaktır.

Herhangi bir depremde en hızlı etkilenen ülkemizde, su yalıtımının henüz zorunlu hale getirilmemesi yapılan ve var olan binaların sağlamlığı noktasında soru işaretlerine neden oluyor. Fakat binalarda su yalıtımı yasal bir  zorunluluk haline getirilmediğinden; bir deprem ülkesi olan ülkemizde insan yaşamına gerekli özen ve hassasiyet gösterilmediği kanısı hakim olmaktadır.

Yer altı suları, yağmur suları, kar suları, binalarda kullanılan banyo, mutfak gibi bölgelerdeki su kaçakları, binanın inşaatının yapıldığı alanlardaki basınçlı yahut basınçsız yer altı suları sebebi ile binalar sularına maruz kalmaktadır. Konutların bu şekilde su almasından dolayı kişilerin yaşam kaliteleri en alt seviyeye düşmektedir. Aynı zamanda da binaların bu şekilde suya maruz kalıyor olması binanın ayakta kalabilme gücüne zarar vermekte ve bina sağlamlığını tehdit etmektedir. Ülkemizde ve dünyada konutların su almaması konusunda üretim ve çalışmalar yapmakta olan su yalıtım sektörü oldukça ilerlemiştir.

Su yalıtımının faydaları nelerdir?

Su yalıtımının yaşam alanlarında oldukça fazla yararı bulunduğunu yukarıda da vermiş olduğumuz bilgilerden anlamış olacaksınız. Binalara su yalıtımının doğru bir şekilde yapıldığı taktirde yararlarını sırası ile yazacağız;

  • Konutları korur/ömrünü uzatır

Su kaçaklarının bina donatısında ve dış yüzeyinde oluşturduğu hasar, yüzeyin aşınmasına ve bina ömrünün azalmasına neden olur. Suyun konut yüzeyinde oluşturduğu hasar, özellikle deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde ciddi can ve mal kayıplarının oluşmasına neden olmaktadır. Suyun bina yüzeylerine verdiği zararı çoğunlukla çıplak göz ile göremeyiz. Fakat, en ufak bir deprem sarsıntısında her şey ortaya çıkar.

  • Konutlardaki aşınmayı önler

Bina donatılarında aşınmaya neden olan su, eğer yalıtımı sağlam ise herhangi bir sorun yaşanmamasına yardımcı olur. Ancak su eğer bina içindeki donatılara sızıyorsa zaman içinde ıslanan ve aşınmaya başlayan temeller binanın tüm sağlamlığını yok ederek tüm güç ve kuvvetin az aza inmesine neden olacaktır.

Su yalıtımının ne denli önemli bir yere sahip olduğu konusunda yapılan tespitler sayesinde elde edilen sonuç, konutların ömrü ve sağlığı için mutlaka gerekli olduğu ve hem insan sağlığı hem de konforu için olmazsa olmaz bir yere sahip olduğu konusundadır.

Bir binada, dairede küf, nem, mantar gibi bulguların varoluşu evin, binanın herhangi bir kısımda yahut birkaç kısımdan su sızıntısına maruz kaldığını göstermektedir. Bu nedenle yaşanılan alan sağlıklı olmaktan çıkarak tamamen sorunlu, konforsuz ve huzursuz bir alan haline gelmektedir. Böyle alanlarda yaşamak ise sağlık açısından özellikle yaşlı ve çocuklarda ciddi üst solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır.

Benzer Konular

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler