Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

FİFA tarafından alınan kararla futbol sahalarında suni çim zorunluluğu ve nedenleri

FİFA tarafından alınan bir kararla tüm UEFA seviyesindeki stadyumlara suni çim zorunluluğu!

Yapay çim, doğal çimlere alternatif olarak üretilen ürünlerdir. Genel ve temel özellikleri olarak kullanım kuralları bakımından iki ürün de birbiri ile denktir.

Çim ekimi.jpg

Yapay çim- suni çim ve doğal çimin kullanımla alakalı belli sınırlarının olmasından dolayı üretilmiştir. Fakat ilk nesil sunu çim halılar özellikle futbol oynanan sahalarda kullanmaya uygun değildir. Bundan dolayı nesil suni çim halıların oldukça profesyonel yahut uluslararası seviyedeki futbol müsabakaların oynanacağı mekânlara döşenmesine izin verilmedi.

futbol-sahası-çimi.jpg

Son sistem olan yapay çim kauçuk granül dolgulu, polietilen iplikten dokunmaktadır. Suni çim halıların sektöre sokulması ile beraber hızla nizami ölçüdeki futbol sahalarında da sentetik çim- suni çimin kullanımına başlanmıştır. 2004-2005 döneminde FİFA tarafından alınan bir karar ile tüm UEFA seviyesindeki stadyumlarına sentetik çim- suni çim kaplanmasını ve bütün resmi, uluslararası müsabakalar sentetik çim- suni çim halı ile kaplanmış sahalar üzerinde de oynanmasına onay vermiştir.

çim-.jpg

Son yıllarda sentetik çime olan talebin artması ve artıyor olması üretimde de artışa yardımcı olmuştur. Talebin çoğalmasının en büyük nedeni ise sentetik çim halılar doğal olan çime nazaran oldukça fazla avantajları olmasıdır. Yapay çimin dekoratif amaçlı uzun ömürlü olarak kullanılabiliyor olması, yapay çimin ise çok daha özenli bir ilgi istiyor olup kısa ömürlü olması tercihin çoğunlukla yapay çimden yana olmasına neden olmaktadır.
Sentetik çim ve suni çim halıların yalnızca spor alanlarında değil birçok alanda kullanılabilir özellikte üretilmektedir. Buna örnek olarak ise çimlere basmak yasaktır yazılarının artık görülmüyor olmasını vermek mümkündür.

yapay-çim-avantajları.jpg

Yapay çimin birçok yönü ile doğal çime oranla avantajlı oluşu, yağmurlu havalarda doğal çimli olan sahaların kullanımının durdurulmasından da anlaşılmaktadır. Ancak bunun zıttı olarak yağmurlu ve karlı havalarda yapay çimli olan sahalar rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu çimlerde su birikintileri olmaz ve buna uygun bir biçimde bir drenaj altyapısı kurulur. Drenaj alt yapısına uyulduktan sonra birikinti sorunu yaşanmaz.

yapay-çim-ustamgeliyor.jpg

Doğal olan çimdeki su tutma özelliğinden daha avantajlı bir su çekme özelliği bulunmaktadır. Doğal olan çimin tabiatı ile belli bir süre içerisinde aynı mekânda farklı renk tonlarına bürünmesine karşılık sentetik çim ipliğinde bulunan U.V katkısı ile oldukça uzun süre rengini korumaktadır.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler