Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Çatı yalıtımı neden gerekli? Akan çatıya ne yapılır?

İnsanların yaşayabilmeleri için inşa edilen bir yapının damındaki modüllerin tümüneçatı denmektedir. Çatı çeşitleri oldukça fazla olup kişilerin ve iklim şartlarının gidişatı doğrultusunda çatı işlemi yapılmaktadır.

Bu hizmette yapılan her uygulama işlemi için işinde iyi olan bir ustanın hizmet veriyor olması çok önemlidir. Aksi halde uygulanacak olan çatı kısa sürede problem yaşanmasına neden olarak kısa sürede akma, dışarıdaki soğuk havayı içeri alma gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olacaktır.

Çatı izolasyonu olmayanların sıklıkla karşılaştıkları sorunlar nelerdir?

Çatı yalıtımı, tıpkı binaya uygulanan dış cephe yalıtım işleminde olduğu gibi yaşam alanının soğuk hava, kar ve yağmurdan korunmasını sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde konutlar olumsuz hava şartlarından korunarak sağlıklı ve konforlu alanlarda yaşanmasını sağlamaktadır.

Bu sayede yüksek oranda enerji ve ısı tasarrufu elde edilerek em bütçenize hem de gelecek nesile fayda sağlanmış olur. Bunların yanı sıra izolasyon sayesinde kişiler su akıntısı gibi bir sorunda yaşamamaktadır.

Çatı izolasyonunu bir kere yaptırmak yeterli mi?

Çatı izolasyonu, enerji kaynakları kanununca artık uygulanan tüm yapıtlarda yapımı mecburi olan bir işlemdir. Eğer yeni olan bir konutta yaşıyorsanız, çatı izolasyonu sorununuz olmayacaktır. Mevcut olan izolasyonun senelik rutin bakımı yaptırarak uzun yıllar kullanımı mümkündür. İzolasyon, ister çatıya ister dış cepheye yapılmış olsun fark etmez, mutlaka işinde deneyim kazanmış profesyonel bir çatı ustası tarafından yapılmalıdır.

Çatı, işinde deneyimli bir çatı ustası tarafından hizmet alınmazsa uygulanacak olan işlem her neyse oldukça kısa ömürlü hatta en başından itibaren işlevsiz olacaktır. Çatının ilk inşa ve yapımında usta seçme olanağınız olmayabilir, ancak çatı bakımı her sene rutin olarak yaptırılmalı ve bu işlem için tercih edilecek usta dikkatli seçilmelidir.

Çatı ustası seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Her işin ehline verilmesi gerektiği herkes tarafından bilinen gerçekler içindedir. Çatınızın bakımı, tamiri, izolasyonu için tercih edeceğiniz usta için rastgele bir tercih değil de özenli ve dikkatli bir şekilde tercih yapmalısınız. İşte çatı ustası tercih ederken dikkat etmeniz gereken özellikler;

  • İlk olarak tercih edeceğiniz çatı ustasını ne için aradığınızı (çatı tamiri, çatı izolasyonu, çatı bakımı) belirleyip ustanın bu alanda deneyimli hizmet verip vermediğinden emin olun.
  • Usta bir firmaya bağlı hizmet veriyorsa, kurumsal bir şirket mi öğrenin. Kurumsal olan firmalar, çalışanın ve müşterinin haklarını dikkatli bir şekilde gözetmekte ve en önemlisi iş güvenliği sağlayarak hizmet vermektedir.
  • Hizmet alacağınız çatı ustası kurumsal bir firmaya bağlı değilse de iş güvenliği konusundaki hassasiyetinden mutlaka emin olun. Çatı işi ve diğer işlerde iş güvenliği önlemi almayan kimselerden hizmet almayın.

Tecrübeli ve profesyonel bir hizmet alabilmek için dikkat etmeniz gereken maddeler yukarıda sıraladığımız gibi olup, bu hususları göz önünde bulundurarak aldığınız tüm hizmetlerde istediğiniz gibi bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Tecrübeli çatı ustası nasıl bulabilirim?

Yukarıda sıraladığımız gibi çatı ustası tercihinde tecrübeden iş güvenliğine kadar her türlü ayrıntıya dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm bu özellikler doğrultusunda istediğiniz çatı işlemini en iyi şekilde yapabilecek bir usta bulmak elbette kolay bir işlem olmayı, uzun bir süreç alabilmektedir.

Ustamgeliyor.com platformu olarak yüzlerce deneyimli ustayı tek bir çatı altında toplayarak istediğiniz gibi bir çatı izolasyonu, çatı tamiri, çatı yapımı kısaca çatı işleri hizmeti almanızı sağlamaktayız.

Ustamgeliyor.com sitesinde hizmet veren tecrübeli çatı ustalarından nasıl hizmet alabilirim?

Oldukça sık karşılaştığımız bir soru olan tecrübeli ustalarımızdan hizmet alma isteğinin yanıtı ‘’talep oluşturma’’ olup tek seferde 7 ayrı firma/usta ile iletişime geçme işlemi sağlanmaktadır.

Web sitemizde yer alan yüzlerce hizmetten yalnızca biri olan ve talep oluşturmak istediğiniz sektör olan ‘’çatı işleri’’ sayfasına giriş yaparak ücretsiz bir şekilde talebinizi oluşturabilir, istediğiniz gibi birçok usta tarafından talebinize fiyat teklifi alabilirsiniz.

Çatı fiyatları ne kadar?

Çatı fiyatları ne kadardır sorusunun net bir yanıtı için, istenilen çatıda kullanılacak olan malzemeden metrekareye kadar birçok sorunun cevabı bilinmelidir. Bundan dolayı bu sorunun belli bir yanıtı bulunmayıp, dolduracağınız ücretsiz talep formu sonucunda belli bir fiyat teklifi almanız mümkün olacaktır.

Yedi ayrı firma tarafından alacağınız fiyat teklifi içinden istediğinizi tercih edebilir, oturduğunuz yerden deneyimli bir usta tarafından yardım alabilirsiniz.

Konutlar için en önemli yalıtım hangisidir?

Çatı yalıtımı olmayan konutların, yalıtımı olan konutlara nazaran %60 oranında daha fazla enerji harcayacakları yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Verilere göre dış cephe mantolama, iç cephe mantolama, zemin yalıtımı her birinin varlığı çatı izolasyonu olmadığı sürece tam anlamda ısıyı korumaya yeterli olmamaktadır.

Konutların inşasında tüm bölgelerin izolasyonu zorunludur. Uygulanmakta olan izolasyon işleminde ise kişilerin en iyi şekilde ısınabilmesi; kar, yağmur, fırtına, aşırı güneş gibi olumsuz hava şartlarından korunabilmesini sağlayarak çok daha konforlu ve tasarruflu bir alan oluşturmaktadır.

Çatı akması neden olur? Çözümleri nelerdir?

Çatı akması hemen hemen birçok eski binada yaşayan kişilerin yaşadığı durumlardandır. Çatı izolasyonunun olması gerektiği gibi değil de yanlış bir şekilde uygulanması, eskimesi, hiç olmaması yahut düzenli kontrolünün yapılmamasından kaynaklanmaktadır.

Çoğunlukla aşırı yağışlarda izolasyon sorunu olan çatılarda akma problemi yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra şiddetli kar yağması da biriken karın çatıya zarar vermesine neden olabilmektedir.

Tüm bu sorunların temel nedeni binanın inşaatı sırasında yapılan yapıtın yeterince sağlam ve usulüne uygun yapılmamasıdır.

Yağışlı günlerde akma sorunu yaşayan ev sahipleri ciddi sıkıntılara yaşayarak yaşam standartları en alt seviyeye inmektedir. Bu sorunu çatı katında yaşayanların sıklıkla yaşıyor olmaları, bu problemin yalnızca çatı katında yaşayan konut sahiplerine ait olduğunu göstermemektedir.

Binanın ortak alanı olarak kabul edilen çatı tamiri, bakımı, izolasyonu her zaman ortaktır.

Çatı akmasından kurtulmak için çatının su yalıtımı yönetmeliği doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra su yalıtımı yapılırken hava şartlarının dikkate alınması oldukça önemlidir.

Örneğin; yağışın şiddetli olduğu bölgelerde çatı yapımı için tercih edilen malzemeler kuvvetli olmalıdır. Şiddetli hava şartlarının bitiminde de çatı mutlaka bir çatı ustası tarafından kontrol ettirilerek gerekli olan tadilat işlemi yaptırılmalıdır.

Çatı tadilatı yapılırken su yalıtımı için oldukça hassas davranılması oldukça önemlidir. Çatının tadilatı sırasında ileride sorun yaşanmaması için daha önceden su akıtan bölgeler tespit edilmeli ve o bölgeler ve çatının geneli özenli bir şekilde izolasyon işlemine sokulmalıdır.

Yalnızca akan bölgeden hariç,  tüm çatının su yalıtım projesinin doğru bir şekilde hazırlanması sonraki zamanlarda sorun yaşanmasını önleyici olacaktır.

Bu durum çoğunlukla eski olan konutlarda mevcut olup, yeni olan yapıtlarda çoğunlukla yaşanmamaktadır. 2000 yılında resmi gazetede yapılan araştırma sonucunda izolasyon işleminin yeni olan tüm yapıtlarda yapılması mecbur kılınmıştır.  Bundan dolayı yeni olan yapıtlarda herhangi bir akma, soğutma, ısıtma, aşırı ısı alma gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Çatı tadilatı hangi mülk sahibine aittir?

Binalarda çatı katında yaşayan mülkiyet sahibinin karşılaştığı sorunların başında gelen, çatının tadilat işleminin yalnızca çatı katındaki kişiye aitmiş gibi davranılması, kat mülkiyeti yasasına göre suçtur. Çatının altındaki konut; bir apartman ise çatı tamiri, tadilatı, izolasyonu yahut bakımı gibi aklınıza gelebilecek her işlem için gerekli olan ücret tüm konut sahiplerinden eşit olarak toplanarak ödenmelidir.
Aksi takdirde çatı tamiri, tadilatı, izolasyonu veyahut bakımı için gerekli olan ücretin çatı katında yaşayan konut sahibine kalması durumunda, kişi yasal haklarına başvurarak tüm daire sahiplerinden alınması gereken ortak ücreti alabilme hakkına sahiptir.

Benzer Konular

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler