Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Baharda ekilen çiçekler hangileridir?

Hoş geldin bahar;

İnsanların içinde çiçek açtıran bahar ayları geldi çattı.  Bu dönemde bahçelere ekilen çiçek çeşitleri, baharın geldiğinin en büyük habercisi olurken, yaz boyunca çiçeklerin canlılıklarını koruyabilmek de oldukça önemli.

Çiçek çeşitlerini ister balkonlarınıza ister bahçenize ekilerek baharın cıvıltısını doyasıya yaşayabilirsiniz.

Herkesin sıklıkla sorduğu sorulardan biri olan ‘’Baharda ekilen çiçekler nelerdir’’ sorusuna yanıt olarak meşhur bitkileri sizler için sıralayacağız;

  • Sümbül

Bahar aylarında ekilen çiçekler arasında ilk sıralarda yer alan sümbüller, renkleri ve güzel kokuları ile meşhurlardır. Birçok mevsimde ayakta kalabilme özelliği olan sümbüllerin soğan bitkisi olduğu da bilinmektedir.

Ekildiği ve yetiştirildiği sıcaklığın 12 derece altına düşmemesi oldukça önemlidir. Masallara konu olan kokusu, bitkinin ekildiği ev yahut bahçede yayılarak kendini belli eder. Kokunun çok daha fazla yayılmasını istiyorsanız da yedi günde iki kere sulamalı ve eğer bitkiniz saksıda ise saksı tabağında su bırakmamalısınız.

Sümbül bitkisinin bakımı sürecinde dikkat etmeniz gereken belli unsurlar bulunmaktadır;

  • İlk olarak sümbül çiçeğinin direk güneşte kalmak istemediğini bilmeli ve güneş ışınına dolaylı şekilde almaktan hoşlandığını bilmelisiniz.
  • Aşırı sıcak yahut aşırı soğuk olan havalarda sümbül çiçeği zarar görür, yaprakları deforme olur.
  • Eğer bahar ayları değilde kışın sümbül bakımı yapılıyorsa, bitkinin bulunduğu ortam 14-15 dereceden az olmamalıdır. Hassas ve ilgi isteyen bu bitki kolaylıkla değişen hava akımlarından etkilendiği için dikkatli bakım yapılmalıdır.
  • Zambak

Zambak çiçeğinin ekimi için en ideal zaman olan bahar ayları, saksı içine ekilecekse oldukça dikkatli ve bilinçli seçim yapılmalıdır. Saksının seçimi zambak bitkisi için oldukça önemlidir. Yirmi santim çapında olması gereken saksı, bitkinin çok daha sağlıklı ve dayanıklı büyümesine olanak sağlayacaktır.

Saksıya ekmek istediğiniz zambak bitkisinin saksı seçiminden hemen sonra, zambak için uygun olan toprak saksıya doldurulur.

Zambak bitkisinin ekimi için hazırlanan toprağın içine çeşitli gübrelerden konulması da bitkinin yararına olacaktır. Özenli şekilde ekilecek olan zambak çiçeği mayıs aylarına doğru filizlenerek çiçek açacaktır.

Yaklaşık bir buçuk metreye kadar boyları uzayan Zambakları, esintili havalarda korumak amaçlı bir yere yahut birbirlerine bağlayabilirsiniz.

  • Çiğdem çiçeği

Bahar aylarında ekilmeye başlayan çiğdem çiçeği, dayanıklılığı ile meşhur olmuş çiçekler arasında yer almaktadır. ‘’Havalar soğudu, sıcağa mı kaldırsak?’’, ‘’Çok güneş oldu, gölgeye mi çeksek?’’ gibi problemlerin yaşanmayacağı, her türlü iklim şartında hayatta kalabilme özelliği olan renkli bir çiçek türüdür.

Sarısı, yeşili, moru ve beyazı olan estetik bir bitkidir. Ev içinde saksıda yetiştirmek isterseniz, bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için saksının 9 santim genişlik, 9 santim de derinliğe ihtiyacı vardır. Bahar aylarında çiçek açabilmesi adına daha çok Aralık aylarında ekilen çiğdemler, bu süreçte fazla güneş ile temas ettirilmesede , çiçek açtıktan sonra güneşle bire bir temasında herhangi bir sorun yaşanmaz.

  • Lale çiçeği

Laleler aklınıza gelebilecek her renkte yetişen, yaradanın yaratmış olduğu en nadide çiçek çeşitleri içinde yer almaktadır. Zarif ince sapı, geniş yaprakları sayesinde kendine has bir zerafet ile, her yıl bahar ayı ile dikiler ve görsel bir şölene neden olan bu bitkiler, ister balkonlarda saksı içlerinde ister bahçenizde yerlerini alabilir.

Görünümü gibi bakımıda narin olan laleler, aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda da kolaylıkla zarar görebilir.

Kısa ömürlü olarak bilinen laleler, kış aylarında yapraklarını dökerek inzivaya çekilir, bahar aylarında ise soğanları tekrar çiçek verir. Işık ile birebir teması sevmeyen laleler dolaylı yoldan güneş ışığı almayı sever. Çiçek çeşitleri arasında ömrü kısa olarak bilinen laleler, bahçenizde değilde saksınızda yetişecek ise saksınızın en az  14-15 santim derinlikte olmalıdır.

  • Begonya Çiçeği

Begonya çiçeği, birebir gün ışığı sevmeyen ve saksılarda kolaylıkla yetişen baharda ekilen çiçekler arasında yer almaktadır. Çiçek çeşitleri içinde bol güneşi sevenler içinde yer alan begonyalar, yeteri kadar güneş alamadıklarında sararan ve dökülen yaprakları görülebilir. Güneş alan alanda ara ara güneş altında çevrilmelidir.

Aksi halde begonlanız sıklıkla güneş alan kısmı güneşe doğru eğilim göstererek tek yöne eğik olacaktır. Bahçenize ekilmeyi ve bahçede yetiştirmeyi düşündüğünüz begonyalar, birebir rüzgar akımdan uzak tutulmalıdır. Soğuk kış mevsimlerinde begonyanın en az 14 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Rüzgarı sevmeyen begonyalar, rüzgarın sarsma etkisi ile bitkinin kökünde ve sapında gevşemler, oynamalar meydana gelecektir. Eğer çiçeğiniz saksıda ise evde kapı ve pencere gibi açılıp kapanıp rüzgar alan bölgelerden uzak tutulmalıdır. Aksi halde çiçeğin sararıp solmasına dökülmesine sebep olarak çiçeğinizin ölmesine neden olacaktır.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler