Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Ağaç Aşılama ile Ağacın Ömrünü ve Verimini Arttırmanın Yolları

Ağaç bakımı; sulama, çapa, budama, gübreleme, ilaçlama ve belli dönemlerde ağacın ilaçlanması gibi evrelerden geçmektedir. Ağaç bakımı birçok bitkinin de filizlenerek çiçek açtığı dönem olan yaz aylarında sık olmaktadır.

Sulama, gübreleme, aşı ve budama gibi evrelerden geçen ağaç bakımı her ağacın kendine has dönem ve yöntemi ile uygulanmalıdır.

Oldukça zengin bir iklim yapısına sahip olan ülkemizde bir bölge kışı yaşarken diğer bir bölgede havanın sıcak oluşu, ekilecek ağaçların da bölgelerin iklimlerine uygun olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.

Doğu bölgelerinde kış ayları çok daha sert geçtiği için ekilecek meyve ağaçlarının çetin hava şartlarına dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir. İklim şartları, bir ağacın yetişmesi, olgunlaşması ve meyve vermesi için oldukça önemli bir unsurdur.

Ağaç bakımı için hazırlanması gereken program, ağacın cinsine, özelliklerine göre değişim göstermektedir. Bakımın yoğunlukla yaz aylarında olması sene içerisinde bakım yapılmadığı anlamına da gelmemektedir. Senenin belli dönemlerinde çeşitli şekillerde ağaç bakımı uygulanarak ağacın sağlıklı ve verimli bir hasat vermesi sağlanmaktadır.

Ağaç bakımı ne zaman başlar?

Ağaç bakımı, ağaç fidesinin dikimi ile başlayan bir süreçtir. Bu süreç içinde uygulanan tüm işlemler, ağacın çok daha sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve verimli bir hasat vermesi için gereklidir.

Dönemsel olarak ise bahçe peyzaj işlemlerinin en yoğun olduğu ilkbahar dönemi ile başlamaktadır. Peyzaj işleminin en aktif olduğu bu dönemde ağaç bakımının da oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

İlkbahar dönemi ile oldukça sık yağan yağmurlardan toprağın genleşmesi sağlanarak ekime uygun bir hale gelmektedir. Bu dönemde bitkiler gelişerek hava ısınır ve gelişkin olan ağaçların bakım dönemi başlar.

Ağaç fidanı dikimi ve ağaç bakımı için en ideal dönem olarak kabul edilen ilkbahar dönemi hangi ağacın bakımı yapılacaksa o konu hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yapılması şarttır.

Mart ayında azalan nem sayesinde genleşen toprak havalandırılarak ekim ve biçime uygun bir hale getirilir. Ekimden evvel toprak sürülerek çapalanır.

Her sene Nisan ayında düzenli bir şekilde yapılan toprak gübreleme işlermi ağacın verimini %85 arttırarak alınacak olan meyvenin çok daha taze olmasını sağlar.

Her meyve ağacının kendine özgü bir bakım şekli bulunmaktadır. Bu işlem gübreleme şekli içinde geçerli olsa da uygulanan gübreleme işlemi için yapılacak olan uygulama şu şekildedir;

Ağaçlarınn köklerine 30 gram yapay gübre konularak toprak diplerine  karıştırılmalı daha sonra ise tercih edilen doğal gübre ağaç dibine konularak karıştırılmalı. Böylece ekilecek her şeyden olacağı gibi ağaçlardan da oldukça verim alınacaktır.

Gübreleme işleminin hemen sonrasında sulama işlemi uygulanmalıdır. Bu sayede toprak gübre ile çok daha çabuk bütünleşerek istenilen sonuca çok daha çabuk ulaşılacaktır.

Ağaç budama işleminde nelere dikkat etmeliyim?

Ağaç bakımında tıpkı gübreleme işlemi gibi oldukça önemli bir yere sahip olan budama işlemi, doğru ve düzenli bir şekilde yapıldığında bitkilerin ve ağaçların verimli bir şekilde büyümesini sağlayarak meyvelerinin de oldukça verimli ve gelişkin olmasına yardımcı olmaktadır.

Ağaç budama işlemi için Nisan ayında çiçeklerin filizlendiği ağaçların ise kış aylarında yapraklarını döktüğü bir dönemde uygulanmalıdır. Yapraklarını döken ağaçlar yeni filizler verirken budama işleminde filiz açan bölgenin tam arka kısmında yan bir şekilde kesilmelidir. Böylece ağaç yukarı doğru rahat bir şekilde büyüyecektir.

Budama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken, kullanılacak olan makasın özel olarak budama işlemi için üretilmiş olması gerekmektedir.

Ağaç aşılaması neden gereklidir?

Ağaç aşılama işlemi, ağacın ömrü ve verimi için oldukça önemli bir işlemdir. Bu uygulama da yapılacak olan işlem sayesinde alınacak olan hasat oldukça etkili olacaktır.

Tüm canlılarda olduğu gibi ağaçlarda da hastalanmalar mümkündür. Bunun önüne zamanında geçebilmek ve ağacın vereceği hasada zarar gelmesini önlemek için ağaç aşılama işlemine zamanında ve dikkatli bir şekilde uygulama yapılmalıdır. Bu sayede ağaç hastalanmadan, haşerat ve böcek sarmadan ağacın sağlıklı bir şekilde hasat vermesini sağlayabilirsiniz.

Ağaç ilaçlama sayesinde elde edeceğiniz faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ağaç ilaçlama sayesinde elde edilen meyveler çok daha olgun ve verimli olmaktadır.
  • Ağaç ilaçlama sayesinde meyveyi saracak olan haşaratların önüne zamanında geçilecektir. Böylece geç olmadan meyvelerin yok olmaları önlenecektir.
  • Ağaç ilaçlama sayesinde ağacın hastalanarak veriminin azalması önlenecektir.
  • Ağaç ilaçlama ile birlikte ağacın geri dönüşü olmayacak olan zararlar görmesi engellenecek, verimi artacaktır. Zamanında yapılan ilaçlama sayesinde ağacın dört bir yanını saracak böceklerden korunması için önlemi en başından almış olursunuz.

Ağaç ilaçlama işleminde dikkat etmeniz gereken bir durum vardır ki o da her meyvenin kendine ait bir aşı ve aşılama özelliği olduğudur. Vişne ağacının aşısı başka olurken, armut ağacının aşısı farklıdır.

Eğer bu konuda bir tecrübeniz yoksa bu alanda tecrübeli bahçe peyzaj uzmanlarından destek alabilir, kolaylıkla en iyi bakımı hem ağacınıza hem de bahçenize yaptırabilirsiniz.

Ağaç aşılama işlemi için tecrübeli bahçıvana nereden ulaşabilirim?

Bahçe peyzaj hizmetinin içine giren ağaç aşılama ve bahçe ve bitki bakımı ile ilgili olan her hizmetten kolaylıkla yararlanmak ve güven içinde tecrübeli kişilerden hizmet almak istiyorsanız Ustamgeliyor.com sitesine giriş yaparak işe başlayabilirsiniz.

Web sitemizde yer alan ‘’Bahçe ve Peyzaj’’ sayfasına tıklayarak  almak istediğiniz hizmet içerikleri doğrultusunda ücretsiz bir şekilde talep oluşturabilirsiniz. Böylece birçok bahçivan tarafından alacağınız fiyat teklifi sayesinde istediğiniz ağacın aşılama işlemini ve bahçenizde benzeri sebze meyve işlerini kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

Talep oluşturma işlemini üç adımda anlatacak olursak;

  • İlk adımda yapmanız gereken işlem ustamgeliyor.com sitesinde yüzlerce sektörden biri olarak yer alan Bahçe ve Peyzaj kategorisinin alt dalı olan ve istediğiniz hizmet için gerekli olan bu sayfaya tıklamalısınız.
  • Tıklamış olduğunuz ‘’Bahçe işleri’’ sayfasında talep formuna ulaşabilmeniz için karşınıza çıkacak olan ‘’ÜCRETSİZ TEKLİF AL’’ yazılı butona tıklamalısınız.
  • Bu sayede talep formu ile karşılaşabilir, tek seferde yedi ayrı firma tarafından fiyat teklifi alabilirsiniz.

Üç adım sayesinde oluşturabileceğiniz ‘’Ağaç aşılama’’ talebinizle sayesinde sisteme talebiniz girmesi ve bu kapsamda hizmet veren deneyimli kişiler tarafından hizmet almanız sağlamaktadır. Alacağınız fiyat teklifleri sayesinde Ağaç aşılama işleminiz için dilediğiniz kulvarda kolaylıkla hizmet alabilmenizi sağlayan web sitemiz, günlerce deneyimli bahçıvan arayışına da girmemenize olanak sağlamaktadır.

Ağaç aşılama işleminde en doğru zaman hangi aylardır?

Ağaç aşılama ve genel olarak tarım işleri ile uğraşan kişiler için zaman oldukça önemlidir. Doğru zamanda yapılması gereken ekim, biçim, bakım, aşılama işlemler vakti geçmeden yapılırsa en iyi sonuca ulaşmak ve en iyi hasadı almak çok daha kolay olacaktır.

Ağaç aşılama işlemi teknik bir iştir ve işin ehli olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu işlem için en doğru aylar ise Nisan ve Mayıs ayıdır. Bu dönemlerde her ağacın kendine ait aşısı uzmanları tarafından dikkatlice yapılmalı ve her şey usulüne uygun biçimde olmalıdır.

Ağaç aşısı yapılmazsa ne olur?

Ağaç aşılama işlemi, ağacın meyvesinin verimli bir şekilde elde edilmesini, hastalığının giderilmesini ve hatta farklı bir meyve elde edilmesini sağlamaktadır. Eğer ağaç aşılama yapılmazsa ağacın meyvesi yabanileşerek tadı bozulur ve verdiği meyvenin hiçbir anlamı kalmaz.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler