Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

9 Madde ile Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

İnsanoğlunun varlığından bu
yana yaşam kalitesini arttırmak, çok daha kolay yaşayabilmek için çabalayan ve
birçok başarılı icada imza atan insanoğlu dünyamızın enerji kaynaklarının bir
sonu olduğunu unutarak bu gerçeği hep öteledi.

Dünya enerji kaynaklarının git gide tükeniyor olması, dünyanın hızla değişen iklimler ve bozularak kirlenen topraktan ve hız kesmeden gerçekleşen küresel ısınmadan anlamak zor değil. Kişilerin hem dünyanın geleceği için hem aile bütçesi için yapmaları gereken enerji tasarrufu için yapmaları gereken belli başlı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler sayesinde yapılacak olan elektrik tasarrufu hem doğaya hem de elektrik faturanıza bariz bir biçimde yansıyacaktır.

Elektrik
tasarrufu nasıl yapılır?

Yaşadığımız dönemde yaşam standartlarının her geçen gün artması, kullanılan enerjilerle paralel olarak bağlantılıdır. Konforlu yaşamdan ödün vermeden elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusuna sizler için yanıt bulduk ve sizler için sıraladık.

Bu yazımızda size; elektrik yöneticisi, güneş enerji paneli, elektrikçi, elektrik ustası ve dahası ile nasıl çok daha az enerji harcayacağınızı sıralayacağız.

  • Fırını
    oldukça az kullanın

Birçok
ev hanımının da bildiği gibi fırın oldukça yoğun bir enerji aracıdır. Her ne
kadar oldukça lezzetli yemeklerin pişmesinde katkısı olsa da fırın da
yapacağınız yemeklerin haftalık sayısını azaltmanız oldukça etkili bir elektrik
tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda yalnızca fırında yemek pişirme değil öte yandan da fırında yemek ısıtma işlemini de en aza indirmeniz yahut fırın yerine mikro dalgada ısıtmayı tercih etmeniz işlerinizin oldukça aza inmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda fırında yemek pişirdiğiniz günlerde ise fırın kapağının sıklıkla açılmamasına da oldukça özen gösterin. Fırın kapağı her açılıp kapandığında fırın sıcaklığı 20 ila 30 derece düşerek fırın eski eski sıcaklığını geri kazanmak için ek olarak enerji harcamaktadır.

  • Buzdolabı
    ve diğer beyaz eşyaları A enerji alın

Buzdolabınızı veya mutfak ve banyoda kullandığınız beyaz eşyaları A sınıfı tercih etmeniz işlerinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Elektrik tasarrufu için yine buzdolabınızı güneşe maruz kalmayan bir alana alarak mevsimsel ayarlarını zamanında yapın ve buzlanmaların olması durumunda hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayın.

Buzdolabındaki buzlanma çok daha fazla enerji yani elektrik harcanmasına neden olmaktadır. Buzdolabınızın kapağını da oldukça az açarsanız dolabın ek olarak enerji harcamamasına yardımcı olur ve bu durumun faturanıza olumlu olarak yansıdığını görürsünüz.

  • Güneş enerjisi paneli

Güneş enerjisi paneli, birçok suni enerji sistemine göre oldukça fazla avantaj barındırmaktadır. Bu yararlı sistemin en büyük avantajlarından biri ise güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını doğal bir şekilde elde etmesidir. Binaların, iş yerlerinin çatısına yerleştirilen güneş enerji sistemleri sayesinde güneş ışınlarını elektriğe dönüştüren bu sistem, Televizyon, süpürge, sarj gibi birçok elektrik gerektiren sistemin çalışmasını sağlamaktadır.
Güneş paneli fiyatları için de yapılacak olan araştırmada panelin boyutuna göre fiyatlardan yararlanarak istediğiniz büyüklükte bir güneş enerji paneli alabilirsiniz. Enerji ve elektrik tasarrufunun yanı sıra termosifon kullanan hanelerde de sıcak su ihtiyacının giderilmesini sağlamaktadır.

  • Çamaşır
    makinasını tasarruflu kullanın

Çamaşır makinanızın A sınıf olmasına özen gösterin. Eğer makinanız rahatsız edici sesler çıkartmıyor ise çamaşırlarınızı gece saat 22:00 ‘dan sonra yıkamaya özen gösterin.

Elektrik tasarrufu için oldukça önemli bir nokta olan kurutma özellikli çamaşır makinaları, oldukça fazla enerji harcar. Bundan dolayı eğer makinanız kurutma özelliğine sahipse bunu kullanmayın mümkün oldukça güneş enerjisi ile kurumasını sağlayın. Çamaşır makinanızın sağ ve sol tarafının belli miktarda da olsa boş olmasına da özen gösterin.Çamaşırlarınız az kirli ise kısa programda yıkamaya özen gösterin. Aynı şekilde yıkanacak çamaşırlarınız az ise uzun program yerine kısa programda yıkamaya özen gösterin.

  • Aydınlatmaları
    dikkatli seçin

Elektrik tasarrufu için oldukça etkili bir yöntem olan aydınlatmalar %30’luk bir elektrik harcaması sağlamakta. Yapılan araştırmalar sonucu iki lambadan birinin kapatılması, enerji tasarrufuna uygun ampul kullanılması elektriğin oldukça az harcanmasına yardımcı olmaktadır. Ev içinde yanan iki lambadan birini söndürmek tasarruf ancak bu lambaları enerji tasarrufuna uygun tercih etmekse verimliliktir.

  • Bulaşık
    makinası alırken programlarına dikkat edin

Bulaşık makinası harcanan suyun miktarını azaltsa da elektik tasarrufu konusunda pek de yararlı olmuş gibi görünmüyor. Bu aletin alımında dikkat etmeniz gereken iki ana öge bulunmaktadır. Bunlardan biri diğer beyaz eşya tercihinde olduğu gibi A enerji tercih etmeniz diğeri ise düşük ısıda ve kısa programda yıkama seçeneklerinin olması. Bu iki ana öge sayesinde bulaşık makinasından da enerji tasarrufu ve dolayısı ile elektrik tasarrufu sağlamış olursunuz.
Bulaşıklarınızı makinaya yerleştirirken havlu peçete, bulaşık süngeri yahut fırçası yardımı ile de bulaşıkları sıyırma işlemini yapabilir ve bu sayede su tasarrufu sağlamış olursunuz. Makinanızı yerleştirirken iki yanının da boş olmasını sağlayarak daha az enerji harcamasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Ütünüzü
    akşam yapın

Tıpkı çamaşırlarınızı akşam
yıkayabileceğiniz gibi, ütünüzü de akşam saatlerinde yaparsanız çok daha az
elektrik faturası ödersiniz. Oldukça kuvvetli enerji harcayan aletlerden biri
olan ütü, belli özelliklere sahip olursa Elektrik ve enerji tasarrufunda size
katkı sağlayacaktır. Buhar ayarı olan, buhar ayarı yüksek olan, su haznesine
musluk suyunun da kolaylıkla konulabileceği bir ütü tercihi yapmanız ve bu
ütüyü yine doğru bir biçimde kullanıyor olmanız ciddi boyutta enerji tasarrufu
etmenizi ve dolayısı ile elektrik tasarrufu sağlamanıza öncülük edecektir.

Ütüyü sık sık yapmamanız için giyindiğiniz ve hala temiz olduğunu düşündüğünüz eşyalarınızı tekrar muntazam bir şekilde asın. Yıkanan ve özellikle ütülenmesi gereken çamaşırlarınızı kuvvetlice çırpın ve gergili bir biçimde kuruması için askılığa asın. Bu sayede ütülemek için uzun bir zaman harcamadan tek seferde kolayca ütüleyecek ve böylece ütünüz çok daha az enerji ve elektrik harcayacak. Ütü yaparken ütüleme işleminizin bitimine son 5-6 dakika kala ütünüzü fişten çıkartarak kalan ısısı ile diğer giysilerinizi ütüleyin. Oldukça kolay ve etkili bir yöntem olduğunu göreceksiniz.

  • Cep telefonu ve bilgisayarınızı şarjda bırakmayın

Özellikle son yıllarda oldukça
aktif kullanılan bu iki gereç oldukça enerji harcayan iki unsur haline
gelmiştir. Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda prize takılı şekilde açık
ve şarjda bırakmayın. Aynı şekilde cep telefonunuzda saatlerce şarjda
kalmamalı. Bu durum hem telefonunuza zarar verir hem de ciddi bir enerji
harcamasına sebep olur.

Telefonunuz, bilgisayarınızı şarjdan çıkartsanız bile fişi prize takılı bırakmanız enerji ve elektrik harcamasının devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu yüzden tüm kabloları işlem bittikten sonra, kullanılmadığı takdirde prizden çıkartmanız en doğru yöntemdir.

  • İç ve
    dış cephe mantolama yaptırın!

Oldukça ciddi bir enerji tasarrufu sağlayan, ısınmak için harcanan enerjinin ve dolayısı ile yakıtın %60 oranında azalmasını sağlayan mantolama sistemi, binanızın dış cephesinde yoksa dış cephesinde, iç cephesinde mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.

Bu sayede yaz aylarında soğutma, kış aylarında ise ısıtma işlemi için oldukça az enerji ile istediğiniz ısıya, soğutmaya ulaşmanız sağlanarak hem doğaya hem de bütçenize büyük oranda katkınız olur. Sizde saydığımız bu 9 madde ile hem elektrik tasarrufu sağlayabilir hem de enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler